Borgia, Arabica, Fado, Gatta, Negra, Raya, Ori, Perla, Vesper, Django, Ina, Bunia, Queenie, Junior i Kokido

Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Re: Wątek dla "Starych"

Post autor: Dorszka »

Darek pisze:U Perełki uszy na pewno trochę się zsuną na boki. Pewnie nie tak nisko jak byś chciała Dorszko, ale nie będzie źle.
Darku, na pewno się nie rozsuną, byłabym bardzo zaskoczona, gdyby tak się stało. U kotek to się nie dzieje, u kocura odrobinę mogą zejść, i to też niewiele, ale u kotki na pewno nie. Sfotografowałam Wam absolutnie najgorszy z możliwych układ, próbując zainteresować Małpę czymkolwiek, więc to są najintensywniej i najgorzej postawione uszy. Jak nie mamy kim takich uszu rozsuwać, to takiej kotki nie zostawiamy, no chyba, że chodzi nam o inne walory <lol> Naturalnie trzyma je bardzo ładnie, nie ustawia ich do przodu, a pięknie ukośnie na boki, przez co ładnie nadrabia ich wysokie położenie. Ale nie ma się co łudzić, nic tu się nie rozejdzie, ja w każdym razie na nic w tym względzie nie liczę ;-(

Mam nadzieję, że przyjedziesz do Kościana, to pooglądasz i pomacasz :)
Awatar użytkownika
Molly

Post autor: Molly »

Ucz się Gosiu ucz, bo nauka to potęgi klucz - tak mi mama zawsze mawiała, tom się teraz nauczyła o co kaman z tymi uszami... matulu jak człowiek niewiele wie o kotach <oops>
Awatar użytkownika
ida sierpniowa

Post autor: ida sierpniowa »

Ja przepraszam Pani Doroto, ale nie mogę się powstrzymać od poruszenia tematu futerka.
Oczywiście jestem w temacie laikiem czyli właścicielem nakolankowego brytka.
W ogóle jednak nie rozumiem czemu ono ma być właśnie crispy,
a nie takie satynowe i jedwabiste w dotyku.
Pytam, bo większość kotów trafia do nas do na kolanka, a my lubimy tę delikatność właśnie.
Pytam po co więc musi być crispy czemu ma to służyć ?
Dodam też, że dotykałam crispy.
Awatar użytkownika
Agnes

Post autor: Agnes »

Perełka jest przepiękna <zakochana> śliczne futro i nosek, taki jak lubie :-) a Ori... ahh ta Ori... uwielbiam, uwielbiam, uwiebiam <serce>
Cudowne dziewczyny <pokłon> :-) :kotek: :kotek:
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dorszka »

iada sierpniowa pisze:Ja przepraszam Pani Doroto, ale nie mogę się powstrzymać od poruszenia tematu futerka.
Oczywiście jestem w temacie laikiem czyli właścicielem nakolankowego brytka.
W ogóle jednak nie rozumiem czemu ono ma być właśnie crispy,
To, że futerko jest crispy, to wynik tego, że jest krótkie, włos jest "postawiony" i gruby. Taki dywanik, wykładzina. Futerko jedwabiste mają mieć koty egzotyczne, takie satynowe i jedwabiste futro zawsze trochę "leży". Futro postawione jest również BARDZO przyjemne w dotyku, tylko inaczej, niż takie jedwabiste. Ale wszystko jest jak należy, te jedwabiste trafiają do Was, na kolanka, i jako osoby nie zwracające uwagi na takie szczegóły, jesteście zadowoleni, my jesteśmy zadowoleni, że Wy jesteście zadowoleni, czyli wszyscy są szczęśliwi!
Gamoń ma bardzo dobre futro, właśnie takie krótkie i "chrupiące".

Molly, temat uszu jest tematem fantastycznym, uszy zawsze spędzają nam sen z powiek, bo najczęściej kupując kota musimy opierać się na zdjęciach. Zdjęcie jest tylko dwuwymiarowe, i uszy na nim ZAWSZE wyjdą na większe, niż są w rzeczywistości, chyba, że kot lekko pochyli głowę, a my go akurat umiejętnie ustrzelimy. Poza tym bardzo wiele kotów zaczyna rosnąć od uszu, co wcale nie znaczy, że będą potem duże - po prostu w pewnym momencie przestają rosnąć, a głowa je dogania, niekiedy nawet przegania. Ważne jest położenie, i to, jak kot je trzyma. Zrobienie kotu zdjęcia en face zawsze kończy się optycznym powiększeniem uszu, z drugiej strony pokazuje je właśnie w najmniej korzystnym położeniu, bo kot je intensywnie skręca do przodu, i ustawia jak najbardziej w kierunku dźwięku. Wtedy się patrzy na odstęp pomiędzy, i prawda wychodzi na jaw <lol> Natomiast wielkość jest sprawą, której z takiego zdjęcia się nie ocenia. Jeśli więc kot w takiej wyciągniętej pozycji (bo Perla na tych zdjęciach wyciąga się do nieprzytomności ze wszystkim, całym ciałem, wszystko jest napięte), jest dla nas do zaakceptowania, to jest duża szansa, że w realu nam się spodoba. Uszy, ich wielkość, ocenia się,patrząc na kocią głowę z tyłu, kiedy trzyma je naturalnie, podobnie zresztą ich położenie, bo napięty kot potrafi je bardzo przesunąć na szczyt, a rozzłoszczony rozsunąć na boki - to bardzo ruchome elementy głowy są :)

Mysza, za co mam się jeszcze wziąć?
Awatar użytkownika
atomeria
Agilisowy Rezydent

Post autor: atomeria »

No to chyba będę musiała się wybrać do tego Kościana i pomacać koty Dorszki, bo i mnie crispy futerko zaczęło spędzać sen z powiek :) Nie, żebym była niezadowolona z jedwabistego futerka Bazylka <mrgreen> Które już pewnie takie zostanie (przynajmniej w okolicach zadka). Po prostu ciekawość i żądza poznania mnie zżera ;-))

A tak na poważnie - to pewnie żadnego futerka i tak bym nie pomacała, bo sama nie lubię, jak mi obcy ludzie do moich kotów z łapami od razu... a z zasady nie czynię bliźnim tego, co dla mnie samej niemiłe.
Awatar użytkownika
Molly

Post autor: Molly »

Dziękuję Dorszko:)
Co do ruchliwości uszu to Buka ma takie co się kręcą chyba wokół własnej osi, ciągle gimnastykuje je :)
Żałuję, że nie mogę jechać i zobaczyć kotów agilisowych, dotknąć tego magicznego futerka i wypytać się o różne rzeczy.
Ale kiedyś - to już postanowione - po powrocie do Polski przyjadę obejrzeć piękne kociaste. Patrzę na wystawy w południowej części Polski:)
Awatar użytkownika
bajewka
Hodowca
Hodowla: Bajbri*Pl
Kontakt:

Post autor: bajewka »

Zając(prawdziwy-skacze, bryka) ma fajne futro.
Zaś druga panna-piękne oczy, takie <shock> i małe uszka.
Mysza
Hodowca
Hodowla: Forastero*PL
Kontakt:

Post autor: Mysza »

Dorszka pisze: Mysza, za co mam się jeszcze wziąć?
eee to do mnie?
W kwestii wykładów czy zdjęć?
Bo co do zdjęć to Negry jeszcze nie było <lol>
A co do wykładu... długość ciała? Bo ogon to proste <lol>
Awatar użytkownika
maga
Hodowca
Hodowla: KRABRIKA*Pl
Kontakt:

Post autor: maga »

Mysza pisze:
Dorszka pisze: Mysza, za co mam się jeszcze wziąć?
eee to do mnie?
W kwestii wykładów czy zdjęć?
Bo co do zdjęć to Negry jeszcze nie było <lol>
A co do wykładu... długość ciała? Bo ogon to proste <lol>
Oj dziewczyny <lol>
ODPOWIEDZ