Drapaki

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Engram

Re: Drapaki

Post autor: Engram »

Wow, teraz to już w ogóle nie wiem co wybrać do drapania, ten słup mi się bardzo podoba, zwłaszcza, ze nie jest przekombinowany ale za to wysoki i gdyby jakość wykonania była bez zarzutu to byłby moim wyborem docelowym (Rufiego chciałam kupić prostszego z późniejszą opcją podwyższenia w miarę przypływu gotówki).

Jeśli natomiast chodzi o tę trzecią wieżę to nie jest ona z linii Natural Paradise tylko określona jest mianem "Diogenes". Kupowałam swego czasu na zooplusie Diogenesa (troche niższego bo ma 70 cm) i jeśli to analogiczny produkt to powiem Ci, że niestety po 2,5 roku użytkowania jego stan jest bardzo kiepski i nadaje się jedynie na śmietnik :( Poza tym jest wywracalny, moje koty jak się ganiają to nie raz i nie sto ta wieża lądowała na ziemi...a ja nie mam brytków tylko orienty wiec i waga trochę inna.
Awatar użytkownika
atomeria
Agilisowy Rezydent

Post autor: atomeria »

Engram pisze: Jeśli natomiast chodzi o tę trzecią wieżę to nie jest ona z linii Natural Paradise tylko określona jest mianem "Diogenes". Kupowałam swego czasu na zooplusie Diogenesa (troche niższego bo ma 70 cm) i jeśli to analogiczny produkt to powiem Ci, że niestety po 2,5 roku użytkowania jego stan jest bardzo kiepski i nadaje się jedynie na śmietnik :( Poza tym jest wywracalny, moje koty jak się ganiają to nie raz i nie sto ta wieża lądowała na ziemi...a ja nie mam brytków tylko orienty wiec i waga trochę inna.
Tak tak, wiem, że ta ostatnia wieża, to inna seria, ale też wydała mi się atrakcyjna. Wieżę, o której piszesz (czyli mniejszą od tej prezentowanej) widziałam wczoraj na własne oczy, koleżanka ma ją od.. no chyba mniej niż roku i bardzo ją sobie chwali, ale może nie jest nadmiernie eksploatowana? Ma dwa brytki (wagi lżejszej). Dziękuję za Twoją uwagę, jest bardzo cenna, może faktycznie lepiej byłoby pójść w tą większą wersję.
A o ewentualne przewrócenie takiej wieży bardziej podejrzewałabym moją europejkę Kitunię, a nie Bajzelka czy Puszka <mrgreen> Ma zwyczaj robić matrixa, jak to w domu nazywamy, odbija się w biegu (locie w zasadzie) od różnych powierzchni pionowych, ścian, oparć sofy itp i robi to z takim impetem, że bardzo możliwe, że taką wieżę by przewróciła... Kocurki są znacznie bardziej ostrożniejsze i powściągliwe w ruchach. W każdym razie brałabym pod uwagę opcję przymocowania takiej wieży do ściany, zresztą w moim pomyśle wieża stałaby blisko słupka, tak, żeby umożliwić cięższym kotom dostanie się na jego szczyt.

No dobra, czyli póki co przeważa szala "TAK"
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Post autor: Miss_Monroe »

Piękne i bardzo porządne tuby robi forumowa Donka :ok: . Odezwę się do Niej jak tylko się przeprowadzę <mrgreen> . Podejrzyjcie sobie tutaj Jej dzieła >>>
Engram

Post autor: Engram »

Poszperałam w necie i na forum miłośników ragdolli znalazła się śmiałkini, która nabyła drapak linii Natural Paradise (ten duży z drewnianą budką). Z tego co pisze to wykonanie jest bardzo solidne, słupy grube, sizal porządny, drewno też mocne i ciężkie. Ale to świeżynka i nie wiadomo jak będzie z dalszą eksploatacją. Rufiego nigdy nie widziała na żywo wiec tu brak porównania.

a z ciekawostek drapakowych natknęłam się na takie cuda jeszcze:

http://www.areli.eu/index.php/shop/drapaki
https://www.facebook.com/catconceptzabrze?fref=ts

zwariuje człowiek od tego wyboru :mimbla:
Awatar użytkownika
atomeria
Agilisowy Rezydent

Kojarzę tuby Donki, wiem, że są piękne. A jak one wypadały cenowo? Pamiętasz może Lenko? Pewnie w wątku jest taka informacja, ale jeśli pamiętasz, to nie będę musiała się przez niego przebijać <mrgreen>
Acha, te za punkty to były właśnie te mniejsze, o których pisała Engram?

No i nie ukrywam, że zdecydowanie wolałabym tubę obitą matą sizalową.

Znalazłam jeszcze coś takiego (ceny porównywalne do większej tuby z zooplus):

http://www.nasze-koty.com.pl/galeria-drapakow.html

Areli mają chyba dość cieniutkie słupki?

Za to CatConcept wygląda bardzo interesująco! Idę się przyjrzeć.
Aga L.
Agilisowy Rezydent

Post autor: Aga L. »

Masz rację, że interesująco. Na ich stronie wyczytałam, że niedługo mają pojawić się nowe serie drapaków, poczekam, zobaczę bo faktycznie są zupełnie inne od tych drapaków, które znamy. Ale ładne i pasują np. do mebli kolonialnych którymi syn ma urządzone mieszkanie. Engram, dziękujemy za linka, nie miałam pojęcia o istnieniu tej strony :kwiatek:
Awatar użytkownika
Beate
Agilisowy Rezydent

Post autor: Beate »

Atomerio z tego co kojarzę to Donkowa tuba kosztowała swego czasu 600zł
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

atomeria pisze:Kojarzę tuby Donki, wiem, że są piękne. A jak one wypadały cenowo? Pamiętasz może Lenko? (...)
Niestety nie wiem, musiałabyś się zapytać jakiejś forumowiczki, która kupowała tubę u Donki :-)
Ja za punkty z Zooplusa dawno temu wzięłam wieżę Diogenes, ale zaraz oddałam ją przyjaciółce, która ma dachówkę, bo Bentley do wieży się nie mieścił (maleńkie otwory) i była bardzo chybotliwa. U kotki kilogramowej sprawdza się bardzo dobrze.
Awatar użytkownika
atomeria
Agilisowy Rezydent

Dzięki Beate.
Lenko, powtórzę się więc przepraszam - ta za punkty była mniejsza (niższa i o mniejszej średnicy) niż ten Diogenes XXL.
A skłaniam się ku tej Natural Paradise, tak do kompletu do tego fantastycznego wysokiego słup(k)a.
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Nie zauważyłam, że jest jeszcze wersja XXL :-)
Zablokowany