Jeśli natomiast chodzi o tę trzecią wieżę to nie jest ona z linii Natural Paradise tylko określona jest mianem "Diogenes". Kupowałam swego czasu na zooplusie Diogenesa (troche niższego bo ma 70 cm) i jeśli to analogiczny produkt to powiem Ci, że niestety po 2,5 roku użytkowania jego stan jest bardzo kiepski i nadaje się jedynie na śmietnik
Drapaki
-
Engram
Re: Drapaki
Wow, teraz to już w ogóle nie wiem co wybrać do drapania, ten słup mi się bardzo podoba, zwłaszcza, ze nie jest przekombinowany ale za to wysoki i gdyby jakość wykonania była bez zarzutu to byłby moim wyborem docelowym (Rufiego chciałam kupić prostszego z późniejszą opcją podwyższenia w miarę przypływu gotówki).
Jeśli natomiast chodzi o tę trzecią wieżę to nie jest ona z linii Natural Paradise tylko określona jest mianem "Diogenes". Kupowałam swego czasu na zooplusie Diogenesa (troche niższego bo ma 70 cm) i jeśli to analogiczny produkt to powiem Ci, że niestety po 2,5 roku użytkowania jego stan jest bardzo kiepski i nadaje się jedynie na śmietnik
Poza tym jest wywracalny, moje koty jak się ganiają to nie raz i nie sto ta wieża lądowała na ziemi...a ja nie mam brytków tylko orienty wiec i waga trochę inna.
- atomeria
- Agilisowy Rezydent
Tak tak, wiem, że ta ostatnia wieża, to inna seria, ale też wydała mi się atrakcyjna. Wieżę, o której piszesz (czyli mniejszą od tej prezentowanej) widziałam wczoraj na własne oczy, koleżanka ma ją od.. no chyba mniej niż roku i bardzo ją sobie chwali, ale może nie jest nadmiernie eksploatowana? Ma dwa brytki (wagi lżejszej). Dziękuję za Twoją uwagę, jest bardzo cenna, może faktycznie lepiej byłoby pójść w tą większą wersję.Engram pisze: Jeśli natomiast chodzi o tę trzecią wieżę to nie jest ona z linii Natural Paradise tylko określona jest mianem "Diogenes". Kupowałam swego czasu na zooplusie Diogenesa (troche niższego bo ma 70 cm) i jeśli to analogiczny produkt to powiem Ci, że niestety po 2,5 roku użytkowania jego stan jest bardzo kiepski i nadaje się jedynie na śmietnikPoza tym jest wywracalny, moje koty jak się ganiają to nie raz i nie sto ta wieża lądowała na ziemi...a ja nie mam brytków tylko orienty wiec i waga trochę inna.
A o ewentualne przewrócenie takiej wieży bardziej podejrzewałabym moją europejkę Kitunię, a nie Bajzelka czy Puszka <mrgreen> Ma zwyczaj robić matrixa, jak to w domu nazywamy, odbija się w biegu (locie w zasadzie) od różnych powierzchni pionowych, ścian, oparć sofy itp i robi to z takim impetem, że bardzo możliwe, że taką wieżę by przewróciła... Kocurki są znacznie bardziej ostrożniejsze i powściągliwe w ruchach. W każdym razie brałabym pod uwagę opcję przymocowania takiej wieży do ściany, zresztą w moim pomyśle wieża stałaby blisko słupka, tak, żeby umożliwić cięższym kotom dostanie się na jego szczyt.
No dobra, czyli póki co przeważa szala "TAK"
- Miss_Monroe
- Moderator
Piękne i bardzo porządne tuby robi forumowa Donka
. Odezwę się do Niej jak tylko się przeprowadzę <mrgreen> . Podejrzyjcie sobie tutaj Jej dzieła >>>
-
Engram
Poszperałam w necie i na forum miłośników ragdolli znalazła się śmiałkini, która nabyła drapak linii Natural Paradise (ten duży z drewnianą budką). Z tego co pisze to wykonanie jest bardzo solidne, słupy grube, sizal porządny, drewno też mocne i ciężkie. Ale to świeżynka i nie wiadomo jak będzie z dalszą eksploatacją. Rufiego nigdy nie widziała na żywo wiec tu brak porównania.
a z ciekawostek drapakowych natknęłam się na takie cuda jeszcze:
http://www.areli.eu/index.php/shop/drapaki
https://www.facebook.com/catconceptzabrze?fref=ts
zwariuje człowiek od tego wyboru
a z ciekawostek drapakowych natknęłam się na takie cuda jeszcze:
http://www.areli.eu/index.php/shop/drapaki
https://www.facebook.com/catconceptzabrze?fref=ts
zwariuje człowiek od tego wyboru
- atomeria
- Agilisowy Rezydent
Kojarzę tuby Donki, wiem, że są piękne. A jak one wypadały cenowo? Pamiętasz może Lenko? Pewnie w wątku jest taka informacja, ale jeśli pamiętasz, to nie będę musiała się przez niego przebijać <mrgreen>
Acha, te za punkty to były właśnie te mniejsze, o których pisała Engram?
No i nie ukrywam, że zdecydowanie wolałabym tubę obitą matą sizalową.
Znalazłam jeszcze coś takiego (ceny porównywalne do większej tuby z zooplus):
http://www.nasze-koty.com.pl/galeria-drapakow.html
Areli mają chyba dość cieniutkie słupki?
Za to CatConcept wygląda bardzo interesująco! Idę się przyjrzeć.
Acha, te za punkty to były właśnie te mniejsze, o których pisała Engram?
No i nie ukrywam, że zdecydowanie wolałabym tubę obitą matą sizalową.
Znalazłam jeszcze coś takiego (ceny porównywalne do większej tuby z zooplus):
http://www.nasze-koty.com.pl/galeria-drapakow.html
Areli mają chyba dość cieniutkie słupki?
Za to CatConcept wygląda bardzo interesująco! Idę się przyjrzeć.
-
Aga L.
- Agilisowy Rezydent
Masz rację, że interesująco. Na ich stronie wyczytałam, że niedługo mają pojawić się nowe serie drapaków, poczekam, zobaczę bo faktycznie są zupełnie inne od tych drapaków, które znamy. Ale ładne i pasują np. do mebli kolonialnych którymi syn ma urządzone mieszkanie. Engram, dziękujemy za linka, nie miałam pojęcia o istnieniu tej strony 
- Beate
- Agilisowy Rezydent
Atomerio z tego co kojarzę to Donkowa tuba kosztowała swego czasu 600zł
- Miss_Monroe
- Moderator
Niestety nie wiem, musiałabyś się zapytać jakiejś forumowiczki, która kupowała tubę u Donki :-)atomeria pisze:Kojarzę tuby Donki, wiem, że są piękne. A jak one wypadały cenowo? Pamiętasz może Lenko? (...)
Ja za punkty z Zooplusa dawno temu wzięłam wieżę Diogenes, ale zaraz oddałam ją przyjaciółce, która ma dachówkę, bo Bentley do wieży się nie mieścił (maleńkie otwory) i była bardzo chybotliwa. U kotki kilogramowej sprawdza się bardzo dobrze.
- atomeria
- Agilisowy Rezydent
Dzięki Beate.
Lenko, powtórzę się więc przepraszam - ta za punkty była mniejsza (niższa i o mniejszej średnicy) niż ten Diogenes XXL.
A skłaniam się ku tej Natural Paradise, tak do kompletu do tego fantastycznego wysokiego słup(k)a.
Lenko, powtórzę się więc przepraszam - ta za punkty była mniejsza (niższa i o mniejszej średnicy) niż ten Diogenes XXL.
A skłaniam się ku tej Natural Paradise, tak do kompletu do tego fantastycznego wysokiego słup(k)a.
- Miss_Monroe
- Moderator
Nie zauważyłam, że jest jeszcze wersja XXL :-)