Żwirek

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Awatar użytkownika
Matyldonka
Agilisowy Rezydent

Post autor: Matyldonka »

Beatam pisze:od ponad tygodnia Maniek testuje nowy żwirek World`s best cat litter natural-jest produkowany z kukurydzy i powiem że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona.Do tej pory używałam tylko CBE+ ale teraz planuję stosować naprzemiennie.Ten żwirek kukurydziany praktycznie NIE WYNOSI się z kuwety,idealnie się zbryla i pochłania zapachy-też można go do toalety usuwać :-) jedyny minus to cena(ale jest bardziej wydajny niż CBE+) i taki zapaszek nie wiem do czego go porównać....nie jest to zapach nieprzyjemny ale mi bardzo podoba się zapach CBE+.No i najważniejsze kot zaakceptował żwirek bez problemu :-) Można kupić w zooplusie jakby co ;-))
My uzywamy tego żwirku od samego poczatku i szczerze mowiac nie wyobrażam sobie stosowania innego.

Wlasnie weszlam na strone zooplus. Ten zwirek ma inne opakowanie niz ja mam. Czyzby jednak trochę sie roznil od tego naszego, czy to tylko kwestia opakowania...
Strona z naszym zwirkiem - http://www.worldsbestcatlitter.com/
Beatam

Post autor: Beatam »

Marzena pisze: Mam pytanie odnośnie tego kukurydzianego.
Czy kot uczulony na zboża może ten żwirek używać?[/b]
producent na ulotce deklaruje że żwirek nadaje się doskonale dla alergików,nie zawiera też żadnuch dodatków zapachowych i chemicznych :-) ja myślę że można spróbować :-)
Awatar użytkownika
Agnieszka7714

Post autor: Agnieszka7714 »

U mnie gold też szybko schodzi. Kuwetę obsługuje mąż, więc nie wiem jak wybiera, ale faktycznie sio jest tak oblepione, że pączki wyciąga <lol> . Muszę używać golda, bo zwykłego Vincent wynosi na doopkowych falbankach. Zawsze mu się poprzykleja do wilgotnych portek.
miras

Post autor: miras »

Jeżli chodzi o żwirki drewniane to polecam -żwirek Norka. Po namoczeniu rozsypuje się na drobne trociny ale nie wynosi się z kuwety i dobrze pochłania zapachy. Stosuję go od 1.5 roku przy szynszylach i teraz przy moim super kocie, jestem z niego zadowolony. Cenowo wygląda to tak 1 opakowanie 9l wystarcza na 1.5 tygodnia przy jednym kotku a cena ok. 8.5zł. Dostałem jeden żwirek silikonowy - Benek. Podobno ma wystarczyć na 60 dni (tak jest napisane na opakowaniu) cena tego żwirku to 37zł ale jak będzie to zobaczymy.
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dorszka »

Narin pisze:Mam pytanie - czy CB Nature Gold ostatnio się zmienił czy trafiłam na jakąś dziwną partię? Zamówiłam czteropak i przyszedł zupełnie inny niż zwykle. Opakowanie jest węższe i szyte nicią nie klejone, granulki są o wiele mniejsze i niestety wynoszą mi się z kuwety.
A czy nie przysłali przez pomyłkę zwykłego Cat's Best?
Pierrot

Post autor: Pierrot »

Beatam pisze: kurcze ja kilka razy Golda kupowałam i nie wiem ja z nim chyba źle postępuję <mrgreen> wstyd się przyznać ale 10l golda szło na jakieś 10 dni-fakt nie wynosił się ale tworzył takie duze grudy które przy usuwaniu z kuwety bardzo często się rozpadały na mniejsze kawałki <diabeł> dodam że przy CBE+ 10l wystarcza mi na około 3 tygodnie :-) jeszcze wyjdzie na to że źle kotu kuwete czyszcze :-) ale byłby obciach ;-))
U mnie 10L Golda pójdzie w 2 tygodnie i chyba inaczej być nie może.
Rachunek jest taki. Przy dnie kuwety 43x56 i wysokości żwirku ok. 4-5 cm, to daje ok. 5L. Po tygodniu wymiana na kolejne 5L. Sta u mnie taki rachunek a nie inny.
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Sonia »

A ja zaczęłam mieszać i to lepiej wychodzi. Wcześniej używałam tylko CBE+, ale od jakiegoś czasu wydaje mi się, że pogorszył się jakościowo i jest bardzo drobny, prawie że śmieci, więc kupiłam Golda i wsypuję do kuwety wymieszane oba żwirki pół na pół.
Jak dałam samego Golda to faktycznie bardzo szybko ubywa tego żwirku, a poza tym zauważyłam, że kotom nie bardzo odpowiada, bo jakoś tak dziwnie wchodzili do niego i nie bardzo wiedziały, jak w nim kopać. A jak mieszam, to i kotom tak nie przeszkadza i ja mam mniej śmieci i mniej pyłu. No i trochę taniej wychodzi.
Awatar użytkownika
Vanicca

Post autor: Vanicca »

Hmmm.... Mi przy dwóch kotach paczka Golda starcza na ok. 4 tygodnie <hm> . Wrzucam całość, sprzątam rano i wieczorem bacznie obserwowana przez użytkowników tego przybytku :-) . Jak mam wenę to potrafię siedzieć przy kuwecie dobre 20 minut i wybierać każdy zużyty okruszek :brzydal: <lol>
Narin

Post autor: Narin »

Dorszka pisze: A czy nie przysłali przez pomyłkę zwykłego Cat's Best?
Nie nie, jak byk nature gold. Zwykły byłby już rozniesiony po całym mieszkaniu a nie tylko obok kuwety. "Patyczki" są trochę mniejsze, żwirek bardziej pokruszony i pylisty. Lepiej się zbryla i jest wydajniejszy, ale ja wolałam ta poprzednią wersję.
Awatar użytkownika
Mago
Super Admin
Kontakt:

Post autor: Mago »

Ja od samego początku korzystam ze zwykłego Cat's Best Eco Plus.
Z plusów :ok: :
- przyjemny drewniany zapach (dla mnie przyjemny),
- możliwość wywalania do wc,
- dość wydajny,

z minusów :-( :
- bardzo łatwo rozpada się podczas użytkowania na drobniejsze cząstki i w rezultacie strasznie pyli! Jest to bardzo dokuczliwe, kiedy ma się kota, który intensywnie przekopuje kuwetę,
- łatwo się wynosi na łapkach,

Wersję Gold testowałam raz, i tak:
z plusów :ok: :
- praktycznie się nie pyli,
- bardzo mało, a praktycznie wcale się nie roznosi po domu,
- jest przyjazny dla kocurków, które obsikują sobie futro (zauważyłam, że Gaton ma suche futerko po siusianiu w Golda, przy wersji tradycyjnej bywa mokrawe :brzydal: )

z minusów :-( :
- tworzy naprawdę duże bryłki (w odniesieniu do wersji zwykłej) a co za tym idzie, szybciej ubywa go z kuwety i mi osobiście bardzo nieprzyjemnie wyrzuca się go do wc, przy spuszczaniu wody przytyka się odpływ nieczystości i jest taki efekt, jakby woda miała się przelać górą... może dwie solidne bryłki na raz to za dużo, ale z drugiej strony spłukiwać po jednej to szkoda wody,
- cena (jest droższy, a że zużywa się szybciej to i ten koszt rośnie)

Pozostaliśmy przy zwykłym żwirku właśnie z uwagi na cenę.
Zablokowany