Drapaki

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Awatar użytkownika
Becia
Agilisowy Rezydent

Re: Drapaki

Post autor: Becia »

Lena ma rację. Dobrze zaplanowany system półek lepiej się sprawdzi niż najbardziej rozbudowany drapak :ok:
Awatar użytkownika
agniecha
Agilisowy Rezydent

Post autor: agniecha »

Te drapaki są ogromne <shock> co będzie jeśli miejsce w którym staną nie spasuje kotom ? będziesz miała gdzie je przestawić ? ja robiłam drapak idealnie pod wymiar zaplanowanego miejsca , a koty po przyjeździe wypięły się na to i nie wlazły ani raz <lol> dopiero po przestawieniu drapaka okazał się idealny . Kupiłam jeden prosty i czekałam na to co polubią moje koty , dopiero po kilku tygodniach kupiłam drugi i trzeci drapak. 14 cm słupy są masywne i wystarczające na 6 kg brytka . A do drapania moje kotuchy najbardziej lubią 10 cm grubości słupek ze zwykłego drapaka z zooplusa który kupiłam im na pierwsze tygodnie u nas gdyby nie mogły się wspiąć na ten duży drapak . Trzymam tego obdartego grata w domu ,bo każdy dzień koty zaczynają od rozciągania i drapania właśnie na tym byle jakim słupku <oops>
Awatar użytkownika
Fusiu
Agilisowy Rezydent

Post autor: Fusiu »

Agnieszko. Wiesz, że zaskoczyłaś mnie. Oprócz kilku drapaków Rufiego, mam taki zwykły, mały sklepowy prosty drapak. Służy kotom jako stopień na blat w kuchni. I to właśnie od niego moje koty rozpoczynają rozciąganie poranne.. Choć obok stoi masywny Rufi, przy którym mogą się wyprostować choćby na całą długość ciała. Potem w kolejce do rozciągania jest Lui.

No ciekawe to jest. Myślałam, że tylko u mnie można zaobserwować takie zjawisko. :mimbla:
Awatar użytkownika
Danusia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Danusia »

Szczerze powiedziawszy u nas drapaki Rufiego ,a mam 2 służą do przechodzenia na wyższe poziomy ,a to tyle miejsca zajmuje :-///// Kala woli drapać tekturowe drapaki ,a Kolorek kocha drapaki fale na słupach z Zooplusa i na nich tępi pazury , przynajmniej mamy co sprzątać <diabeł>
Awatar użytkownika
asiak
Agilisowy Rezydent

Post autor: asiak »

U mnie Pumpelki również nie drapią Rufiego :-) Do ganiania, wylegiwania się owszem, a drapanie na drapaku ściennym z Zooplusa, lub zwykłe tekturowe. A latem dodatkowo drapią słupy drapaka na balkonie :-) Drapak z allegro :-)
Coś te słupy z Rufiego im nie pasują, dodam, że z Hakana również :-)
Awatar użytkownika
sandra
Agilisowy Rezydent

Post autor: sandra »

Ja mam filipka dopiero 3 miesiące, ale tez jest cos na rzeczy z tym rufim u nas - mamy ex-0c i tez służy wyłącznie do ganiania, kot drapie jedynie lui. A w hodowli w dniu, kiedy go odbierałam, widziałam na własne oczy jak drapał własnie taki cienki byle jaki słupek
Awatar użytkownika
agniecha
Agilisowy Rezydent

Post autor: agniecha »

U nas duże drapaki są od Rmoni :-) , a może nasze koty orientują się w cenach i nie chcą niszczyć drapaków za " ciężkie pieniądze " ?
Awatar użytkownika
Limonka
Agilisowy Rezydent

Post autor: Limonka »

agniecha pisze:U nas duże drapaki są od Rmoni :-) , a może nasze koty orientują się w cenach i nie chcą niszczyć drapaków za " ciężkie pieniądze " ?
<lol> u mnie Sissi czasami drapie słup, ale chyba częściej to drapie zewnętrzną stronę budki od drapaka. Plus jeszcze przeciąganie z drapaniem najlepsze jest na krzesłach :-///// ;-))
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Sonia »

Ja też odradzam kupno takich bardzo rozbudowanych drapaków. W tym pierwszym są dwie budki, które mają tylko jedno wejście. Koty takich budek zazwyczaj nie lubią, wolą takie, które mają dwa wejścia, z przodu i z boku. Obie rasy, które wybrałaś, to duże koty, więc mogą się potem nie mieścić w tych budkach. Tak samo te dwie tuleje. Jako małe kociaki, to pewnie będzie dla nich atrakcja, ale już potem, to nie wiem, bo są umieszczone na takich wysokościach, że nie wiem, czy praktyczne jest do nich wejście. Trzeba też wziąć pod uwagę, żeby zejścia były dobrze przemyślane, schodkowe, bo są to ciężkie koty i zeskoki z wysoka niepotrzebnie będą obciążać ich stawy.
Ja miałam drapak Rufiego, który przerobiłam i wygląda obecnie tak:
Obrazek
Budka ma dwa wejścia, jest wygodne zejście schodkowe i rozeta. W Twoim przypadku taką budkę i rozetę zamawiałabym o średnicy 50 cm. Moje są 40-ki. Do tego obok możesz postawić drugi np. taki, jak ma Agnieszka Obrazek
Mając dwa duże, a jednak osobne drapaki, zawsze możesz kombinować z ich przestawianiem.
Daenerys07

Post autor: Daenerys07 »

Dziękuję za rady. To może lepszy by był taki? Obrazek

ten miałabym też możliwość postawienia przed oknami . osobno dokupilabym słupek do drapania żeby mogły się swobodnie naciągnąć
Zablokowany