Drapaki

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Awatar użytkownika
Mago
Super Admin
Kontakt:

Re: Drapaki

Post autor: Mago »

Jeżeli jakiś drapak bym polecała to z takim układem półek jak ten:
http://drapaki.pl/pl/ekskluzywne-podsta ... x-m-4.html

Zaznaczam, że chodzi mi o układ półek, a nie ten konkretny model. Wiele firm robi drapaki pod konkretne zamówienie, warto popytać, czy nie zrobią czegoś podobnego, ale pod kota brytyjskiego (czyli sporego i ciężkiego kota).
Na takim drapaku da się poleżeć i podrapać słupy, a dostawiony w pobliże jakiegoś regału daje kotu możliwość bezpiecznego wskoczenia na wyższe meble.
patrycja202

Re: Drapaki - galeria

Post autor: patrycja202 »

Drapaki śliczne i na pewno podobają się waszym pupilom.

U mnie problem polega na tym, że kot w ogóle nie jest zainteresowany nowym nabytkiem. Myślicie, że czasem drapak i zabawa na nim go zaciekawi?
Awatar użytkownika
Kamila
Agilisowy Rezydent

Post autor: Kamila »

oj tak, czasem kotek długo się przyzwyczaja, u mnie prawie m-c minął zanim Liluszka wskoczyła na drapak. Warto też spróbować przestawić drapak w jakieś inne miejsce, może wówczas kotkowi się spodoba.
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci

Post autor: yamaha »

patrycja202 pisze:Drapaki śliczne i na pewno podobają się waszym pupilom.

U mnie problem polega na tym, że kot w ogóle nie jest zainteresowany nowym nabytkiem. Myślicie, że czasem drapak i zabawa na nim go zaciekawi?
<lol> <lol> <lol> Moze byc roznie....
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Post autor: Miss_Monroe »

Dziewczyny, galeria służy zamieszczaniu zdjęć, a nie komentowaniu i jest to wyszczególnione na pierwszej stronie wątku. Posty przeniosłam w odpowiednie miejsce.
Awatar użytkownika
Limonka
Agilisowy Rezydent

Post autor: Limonka »

fajne nowe drapaki, tylko czemu znowu jak za zboże za kawałek tektury..... :-/////

http://www.hubuform.pl/pl/p/Drapaklegow ... Elipso/698
http://www.hubuform.pl/pl/p/Drapaklegow ... -white/697
Awatar użytkownika
Kamila
Agilisowy Rezydent

Post autor: Kamila »

oooochhh, cudne są, szkoda, że takie drogie :-/////
Daenerys07

Post autor: Daenerys07 »

Za niedługo stanę się szczęśliwa posiadacza Maine Coona i Ragdolla. Czyli będą to dwa duże koty jak urosna. Szukam idealnego drapaku. Mam na oku kilka od rufi ego. Przeczytałam sporo tego wątku ale nie udało mi się znaleźć wszystkich informacji. Producent zapewnia na stronie ze sztuks jest najlepszy. Chociaż teraz to chyba ten nowy materiał folck ale jeszcze nie ma go chyba zbyt wiele osób bo brak jakichkolwiek opinii. Powiedzcie mi jaki materiał wybrac? Dziwi mnie to że większość tutaj z was mówi że kostek jest lepsza niż sztuks .
Mam na oku modele Ex więc tam obicie dywanowe nie wchodzi w grę .
To są te nad którymi się zastanawiam . Ex 10 i ex 11A. Co sądzicie o takim układzie? Nie za bardzo przesadzone? Chcę żeby kotkimialy jak najbardziej urozmaicone.
A i jeszcze co do średnicy czy ta standardowa średnica 14cm słupów jest wystarczająca na 2 duże koty? (możliwe że dołączy w przyszłości jeszcze 3). Czy może poprosić o te 18cm?tylko wtedy cały drapak się zwiększy....totalnie nie wiem co koty lubią najbardziej, ile powinno być półek, rozeta itp

Ex 11a
Obrazek

Ex 10
Obrazek
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Post autor: Miss_Monroe »

Moim zdaniem szkoda pieniędzy na tak rozbudowany drapak, ze względu chociażby na to, że nie znasz preferencji kotów. A co, jeśli okaże się, że hamaki im nie przypasują i budka również okaże się nietrafiona? Ja polecam porządną podstawę, z długim słupem do drapania, na którym kot mógłby się wyciągnąć i np. dwie rozety. Drapak, który Mago poleca na tej stronie- 1 post jest w porządku- tylko zamiast dwóch półek ja bym zdecydowała się na rozety.

Polecam poczytać wątek o systemie półek na ścianach, ja bym bardziej poszła w tym kierunku ;-)) Podstawowy, stabilny drapak i półki dla kotów, aby im też wygospodarować dodatkową przestrzeń.

Sztruks obecnie w drapakach u Rufiego jest dość kiepski, kostka sprawdza się o wiele lepiej :ok: Mam porównanie, bo zmieniałam elementy ze sztruksu na szarą kostkę i jestem bardzo zadowolona.
Daenerys07

Post autor: Daenerys07 »

Ale na tych drapakach co podałam jest wszystko, jest też długi słup do drapania. Możliwe że nim coś nie spasuje ale na pewno znajdą coś dla siebie.
Co do systemu półek to ja planuje dokupić coś jeszcze pod szafę(np wysoką tube) żeby mogły się wspiąć a z drugiej strony szafy będzie już można wskoczyć na drapak. Na szafie jakieś poduszki, legowiska myślałam
Tylko jeszcze nie wiem jakie słupy? Czy te 14 cm średnicy to nie za mało?
Zablokowany