Drapaki

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Awatar użytkownika
nmin
Agilisowy Rezydent

Re: Drapaki

Post autor: nmin »

Ok, już znalazłam te ładniejsze ósemki ;-))

(nie mogę już edytować)
Awatar użytkownika
Danusia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Danusia »

Obawiam się po wczoraj robiłam w Zooplusie zamówienie i się zastanawiałam nad tym drapaczkiem ,że dla dużego brysia to tylko namiastka za wąski i za wysoki takie nie wiadomo co :-///// ,a ponieważ moja koteczka uwielbia tego typu drapaczki poobmierzałam jej wyposażenie i naprawdę uważam ,ze to dla kociątek albo innych mniejszych ras :-)
Awatar użytkownika
nmin
Agilisowy Rezydent

Chyba sobie odpuszczę, bo Arya ma drapaczek falę i totalnie go zignorowała, więc ta leżanka może skończyć tak samo. Zresztą Chłopu niezbyt się spodobała. Wielkość kotka nie jest problemem, Arya jest drobniutka, obecnie waży raptem 3 kg.

Kusi mnie strasznie ten drapak z Hubuform, pasowałby nam super do mieszkania całego w Ikei, ale wysyłka do Anglii to 100 złotych, połowa ceny produktu... To już wolę odłożyć tę kasę na porządny drapak dla dwóch kotów. Obecny jest idealny dla lekkiej Aryi, ale ma tylko jedną rozetę i w dodatku będziemy mieć kocurka, który może być znacznie większy.
Awatar użytkownika
*Basia

Post autor: *Basia »

Obrazek

I u nas stanęła większa konstrukcja, szczerze mówiąc na nic się nie umiałam zdecydować a rozmyślanie o tym jak powinien wyglądać drapak i ciągłe czekanie na odpowiedzi procuentów przyprawiały mnie już o mdłości. Poszłam na łatwiznę i zamówiłam to co mi się od początku podobało.

Słup 120cm to jumbo xxl z zooplusa a drapak z "bajerami" to natural paradise też z zooplusa. Na jumbo kot uwielbia ścierać pazurki a na paradise śpi i się bawi. Korzysta ze wszystkich powierzchni. Nawet budka która była najbardziej ryzykowna jest często oblegana :)
Awatar użytkownika
nmin
Agilisowy Rezydent

O, a może to byłoby dla nas rozwiązanie... Jest i rozeta, i drugie okrągłe legowisko, i hamaczek. I fajna cena. Zastanawia mnie tylko, czy koty bardzo by sobie przeszkadzały, gdyby np. jeden spał w hamaku, a drugi chciał wejść do rozety...
Awatar użytkownika
*Basia

Mój chcąc wejść na górną rozetę w ogólnie nie wchodzi na hamaczek a jedynie na jego stelaż i z niego wskakuje na rozetę ;-). Ale cieżko powiedzieć jak inny kot by sobie z tym poradził. Mój jest dość duży i długi wiec zbytnio kombinować nie musi.
W planach mam jeszcze umieszczenie półki nad drapakiem.
Awatar użytkownika
nmin
Agilisowy Rezydent

Z serii Paradise jeszcze ten mi się podoba: http://t.zooplus.co.uk/shop/cats/scratc ... ees/408462

Ale to już kawał drapaka i nie wiem, czy by mi się zmieścił w takiej postaci jak na zdjęciu. Można go bardziej ścisnąć przy skręcaniu (jak na TYM ZDJĘCIU), ale może to wpłynąć na funkcjonalność... Chociaż dla dwóch kotów może by wystarczyło przestrzeni?

Mam jeszcze czas do namysłu, i tak nie kupię nowego drapaka w tym ani przyszłym miesiącu.
Awatar użytkownika
*Basia

Mi on też się podoba ;-) miejsce bym miała bo mam akurat taką wnękę, że mi pasuje...ale stwierdziłam, że na jednego kota to za dużo ;-). Myślę że to drapak na niezłe kocie stadko , dwa koty będą miały bardzo dużo miejsca.
Awatar użytkownika
nmin
Agilisowy Rezydent

Nie mam jeszcze drugiego i nie wiem, czy będą przyjaciółmi, więc wolę dać im maksimum przestrzeni na bezkolizyjne mijanie się... Na jednego kota to wiadomo, że byłby za duży :)

No i może kiedyś namówię Chłopa na trzeciego, więc byłoby miejsca na zapas <lol>
Rmonia

Post autor: Rmonia »

Adam100 pisze:
Edit. Czyli lepsza będzie kostka od sztruksu?
Przyznam, że ten sztruks z bliska tak jak na zdjęciu Madzi, wygląda bosko.
Nie wiem jak kostka bo nie widziałem na zdjęciu z bliska.
Myślę, że z kostki będziesz super zadowolony.
Jest to super materiał!!! Nic się z nim nie dzieje <ok>
Ja mam również z kostki wypoczynek w salonie zrobiony pod kolor drapaka <mrgreen> <mrgreen> <mrgreen>

Kociak <zakochana> <zakochana> <zakochana>
Zablokowany