Drodzy Forumowicze,
od kilku dni jestem szczęśliwą posiadaczką szylkretowej brytyjki. Pochwaliłam sie moim nabytkiem znajomym, którzy też mają koty tej rasy. I pojawiło się we mnie ziarno niepokoju. Usłyszałam, że moja kicia jest nieco zanadto cieniutka i smukła jak na kota tej rasy. Przynajmniej w ich przypadku ponoć żaden młodziak nie miał tak malutkiej główki ani tak cienkich łapek na żadnym etapie rozwoju. Proszę więc o Wasze szczere opinie w tej sprawie. Kicia urodziła się w połowie pażdziernika, waży 1,5 kg (tydzień temu kiedy ją wzięłam z hodowli było 1,2 kg, a była największa w miocie). Niestety nie pokażę Wam zdjęć rodziców, bo Pani, która mi go sprzedała nie ma strony w internecie.
Przede wszystkim powiedz nam gdzie kupiłaś kicię, czy to jest zarejestrowana hodowla, czy ma rodowód, w jakim wieku ją odbierałaś? Troszkę dziwne, że nie ma strony w internecie, zazwyczaj hodowle mają. Byłaś u niej w domu, jak odbierałaś kicię, w ogóle widziałaś rodziców?
Na zdjęciach mało widać, głowę bardzo słabo, ciężko mi coś powiedzieć. Czasem smukłe brysie robią się z wiekiem puciaste, ale jeśli masz kotkę z pseudohodowli to być może nie wyrośnie z niej prawdziwy bryś. Podaj nam więcej informacji o koteczce :-)
Rodowodu jescze nie mam, pani zapewniła mnie jednak,że dośle go niebawem, bo jeszcze trwa jego załatwianie. To raczej duża hodowla bo było na miejscu do wyboru kilkanaście kotków tej rasy, a z dorosłymi około 30. Kliknij na zdjęcie, otwiera sie wtedy w nowym oknie i jest wtedy rzeczywistych rozmiarów.
Niestety kotka, którą kupiłaś nie pochodzi z legalnej hodowli. Żaden szanujący się i legalnie działający hodowca nie "dosyła" rodowodu, ani jego braku nie tłumaczy wyrabianiem. Życzę dużo zdrowia dla koteczki i witam na forum
Proszę zdjąć kotce obrożę, w domu nie ma potrzeby jej noszenia, a może zrobić sobie krzywdę.
MM, ja czekam cały czas na rodowód. Hodowla z której pochodzi Hektor jest legalna i zrzeszona w Fife.
Brytek, podaj nazwę hodowli, w której kupiłaś kotka.
M_M niestety ale czasem w biurze rodowodowym jest taki bałagan, że na rodowody trzeba czeekać bardzo długo i nieraz trzeba świecić oczami przed kupującymi
brytku, podaj proszę nazwę hodowli Twojej koteczki oraz stowarzyszenie, w którym jest zarejestrowana.
Miss_Monroe pisze:Byłam pewna, ze rodowód otrzymuje się od razu z kotkiem. Dziwi mnie, że hodowla nie ma własnej strony w internecie. Jak znalazłaś koteczkę?