Drapaki

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Re: Drapaki

Post autor: Sonia »

Szeroki sztruks jest moim zdaniem gorszy niż kostka. Ja go mam i wygląda już beznadziejnie po 6 latach.
Ci co mają kostkę bardziej go sobie chwalą.
kinus
Hodowca
Hodowla: Kabrirus*PL
Kontakt:

Post autor: kinus »

Moim też.
Te poduszki nie wiem, jak u innych, ale u mnie się w ogóle nie sprawdziły. Rok drapak stał zupełnie nieużywany, dopiero gdy wpadłam na to, że to wina poduszek, zamówiłam w Rufim dywanowe takie jakby wycieraczki. Na pewno gorzej się prezentują, ale wreszcie drapak zaczął być używany. A poduszki służą mi do siedzenia przy porodzie, kociakom małym do leżakowania :D

Obrazek
tu widać te podmienione dywaniki
Flakonik

Post autor: Flakonik »

Kinus o jakich poduszkach piszesz ze sie nie sprawdziwy? O tych ze szerokiego sztruksu?
Hmmm...mi sie wydaje ze to w zaleznosci od kota. Ktory co woli. Wczoraj czytalam na innym forum i tam znowu zachwalali sztruks jaki to wytrzymaly i niezniszczalny...
Nie mam juz pojecia. najchetniej zamowilabyn drapak pól na pół kostke i sztruks. haha ale chyba dosc nueciekawie wygladalaby taka mieszana wersja...
kinus
Hodowca
Hodowla: Kabrirus*PL
Kontakt:

Post autor: kinus »

tak, o tych
one pięknie wyglądają, ale dużo kotów nie lubi po nich chodzić

dziwne to w sumie, bo jak na fotelu je położyłam, to były używane
Kendall

Post autor: Kendall »

Hej. Jestem w trakcie wybierania drapaku Rufi i mam kilka faworytów. Nie potrafie sie zdecydowac i chce was prosić o rade. Chce od razu dwa drapaki. Jeden większy drugi mniejszy.
Z racji tego ze wiekszosc narzeka na sztruks jestem za kostką.
Jeszcze nie jestem posiadaczką żądnego kota ale w planach są od razu dwa. BRI i MCO a w przyszlosci jeszcze trzeci :) I dlatego szukam juz porzadnego solidnego drapaka na dlugie lata dla dużych kotow.

EX 4B
+obicie sizalową matą podstawy i zamiana rozet na srednice 50

Obrazek

EX 8A
Tutaj zmienilabym podwojny hamak miejscami z pojedynczym hamakiem. I też kostka.
I rozeta i budka zeby mialy po 50cm srenicy.

Obrazek

A teraz moj najwiekszy faworyt EX - 11B
Jednak za kupe kasyy... :( i zajmie mi pół pokoju...
Ale jest piękny
Też zamienilabym na wieksza srednice 50cm te budki i rozety

Obrazek

A teraz jako drugi drapak mam te typy:
D 0A

Obrazek

Tylko zamiast tego pojedyńczego hamaku o góry byłby podwójny i ogólnie w wersji ex by był. Może zamieniłabym też jedną dolną rozete na talerz.

D-3B
Też mi sie podoba ale nie ma go w wersji ex i nie wiem co byloby najlepsze do niego. posyzcie dywanowe czy kostka?

Obrazek

EX S-1
Tutaj podwojny hamak z prawej strony i ta polka bylaby niżej.

Obrazek

Prosze was o rady. Czy ktoras ma jeden z tych drapakow ktore podalam w propozycjach? Albo ich modyfikacje?
Czy naprawde kostka jest lepsza niz sztruks i dywan? Podobno dywan ostatnimi czasy sie mocno pogorszyl....
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci

Post autor: yamaha »

Jesli jeszcze nie masz kota, to troche trudno Ci cokolwiek doradzic...
Sa bowiem koty, ktore drapia poziomo, inne pionowo.
Sa takie, ktore lubia miekko pod doopka i takie, ktore "poduszki, kocyki i inne miekkosci" "parza" w doopke....
Niektore lubia budki i schowki, inne zupenie z nich nie korzystaja.

Chyba lepiej kupic mniejszy (ktorys ten z drugiej czesci Twojego postu) i poobserwowac z czego TWOJE koty korzystaja a z czego nie jak juz u Ciebie beda ;-))
eweli

Post autor: eweli »

Kendall,
Tak jak pisze Yam, czy koty polubią hamak, budkę, tuleję etc. to trudno zgadnąć. Są jednak pewne wymogi projektowe, które nie mają nic wspólnego z gustem kota. I tak:
1) piętrowość "wieżowca"
o ile jeszcze na górę kot zawsze jakoś wejdzie, np. wdrapie się po słupie, to drogę w dół zawsze trzeba tak zaplanować, żeby kot nie skakał ze zbyt dużej wysokości:
EX-8A - najwyżej położony hamak - jak się kotu będzie spieszyło, to sfrunie z niego na ziemię (obok coś musi stać - kanapa, regał)
D-3B - najniższa półka, ta przed wejściem do budki, tzw. odbicie) jest za wąska - 30 cm; kot ustawiony prostopadle do półki nad budką będzie miał mało miejsca na zeskoczenie, szczególnie że jest tam relatywnie wysoko - 80cm wg. moich obliczeń; tu też półka pod tuleją jest trochę przez nią blokowana - trudno tam się położyć
2) lepiej mieć 2 otwory w budce, wtedy nie stanie się ona pułapką w przypadku, gdy koty nie będą się zbyt lubiły - taką poradę ja dostałam z bardzo dobrego źródła; ta osoba dorobiła dodatkowy otwór w budce i popularność budki wzrosła (z tego samego powodu dla obliczenia ilości kuwet stosuje się formułę: ilość kotów + 1, bo zawsze się może zdarzyć, że jeden na drugiego będzie czatował przy wejściu)
3) kot raczej będzie wybierał najwyżej położone miejsce (szczególnie, gdy ma kocie towarzystwo, więc w
D-0A - rozeta położona najniżej jest zbędna, bo kot wybierze legowisko wyżej położone; zamiast tej rozety wystarczy półka
4) kilka stron wcześniej dziewczyny piszą o tym, że zamiast rozbudowanego drapaka, lepiej kotu zrobić ścieżkę z półek i rozet + coś prostego z długimi słupami do drapania (same słupy nawet)
To tyle. Pozdrawiam.
Flakonik

Post autor: Flakonik »

O rany ten Ex 11A jest piekny! Mi by sie ledwo w pokoju zmiescil.
http://zapodaj.net/images/0b32b46713911.jpg - zdjecie
A ja zmienilam koncepcje i sama zaprojektowalam. Blagam nie smiejscie sie z rysunku ;)
Nie ma to jak zajmowac sie drapakiem nie majac nawet zarezerwowanego kota :P

Moja wizja jest taka ze drapak sufitowy bedzie stal pomiedzy szafa a biurkiem i potem u gory kot bedzie mogl wejsc na szafw. Ogolnie mam zamiar zrobic taka fajna aranzacje z poduchami,legowiskami na gorze mebli.
Czy wedlug was jest w miare ok ten projekt? NIE MA gdzies za duzych roznich w wysokosciach?
Podstawa 60X60
Paletka na wys.40cm
Hamak poj na 110cm
ale po prawej stronie jest zaeaz biurko ktore konczy sie na 75cm wiec z tej paletki kot wskakiwalby na biurko i dopiero wtedy wyzej
na 130cm z przodu drapaku hamak podwojny
na 185cm polka 50x40 a pod nia zamontowana tuleja
Na 205 polka z lewej strony i wlasnie z niej kot mialby wchodzic na szafe
i jeszcze na samym szczycie legowisko z rozeta sizal. Tylko nie wiem jaka wysokosc bylaby optymalna.
Jestem ciekawa co na taka wizje napisze Pan Leszek. :)
Czy wedlug was jest ok? Cos byscie dodali,ujeli badz zmienili na lepsze? ;)
eweli

Post autor: eweli »

Flakonik, nie można zobaczyć rysunku.
Awatar użytkownika
*Basia

Post autor: *Basia »

Flakonik pisze: Nie ma to jak zajmowac sie drapakiem nie majac nawet zarezerwowanego kota :P
A ja to doskonale rozumiem i moim zdaniem chociaż wygląda to jakby człowiek się brał od nie powiem jakiej strony do tematu to jednak takie rozpoznanie w temacie powoduje, że nie ma sytuacji że w domu kot a człowiek dopiero się dowiaduje, że porządna karma to taki koszt, że odpowiedni koci mebel to taki koszt itd. Wielu ludziom wydaje się, że kot jako zwierzę małe jest bardzo ekonomiczny w utrzymaniu i nie wiele mu trzeba, żeby był zadowolony ;-).

Co do drapaka to nie znając upodobań kota nie bawiłabym się w tak rozbudowane konstrukcje. Wolałabym na początek kupić coś mniejszego, tańszego i obserwować. Dlatego ja zdecydowałam się na drapak za ok 600zł który ma i rozetę, budkę i hamak. To pozwoli mi obserwować co mój kot preferuje i dopiero potem będe mogła zaprojektować coś pod niego, tak żeby te nie małe pieniądze były wydane mądrze i na coś co będzie kotu sprawiało frajdę. A mniejszy dodatkowy drapak zawsze się przyda. Albo wyląduje na balkonie albo w innym pokoju. Na pewno jednak fajnie zagospodarować przestrzeń tak, żeby kot mógł poruszać się "górą". Z drugiej strony słyszałam opinie, że brytyjczyki są kotami naziemnymi więc nie wiem czy takie rozwiązanie się w ich przypadku sprawdzi ;-). Tutaj musieliby się wypowiedzieć ludzie którzy mają szerszy pogląd na te kociaki.
Zablokowany