Drapaki

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Oliviki

Re: Drapaki

Post autor: Oliviki »

Witam,

Jestem tu nowa, ale podczytuje Was od dłuższego czasu....moja przygoda z brytkiem dopiero sie zaczyna, odbieram swoją kicie za kilka dni:)

Na temat drapaka czytałam naprawdę dużo, aż mój m sie śmiał ze chyba dostałam kota na punkcie kota hahaha:)))) i rownież miałam watpliwości jak Wy, sztruks, kostka, dywan....

Najwiecej pozytywnych opini na wielu forach jednak dostał dywan, i pomimo różnicy w cenie i ja zdecydowałam sie na takowy, drapak dojechał dziś....oczywiście od rufiego i powiem Wam ze wyglada naprawdę imponująco, mam hamak ktory jest wykonany ze sztruksu i wyglada ładnie ale nie przekonuje mnie czy całość drapaka by sie sprawdziła w sztruksie gdyż jest naprawdę delikatny, dodam ze dostałam w prezencie myszkę wykonana z kostki i stwierdzam ze jest równie delikatna jak sztruks, wiec moim skromnym zdaniem zdecydowanie dywan, choć kota jeszcze nie ma i nie widzę i nie wiem narazie jak to bedzie w użytkowaniu to widząc i dotykając te trzy materiały to mysle ze podjęłam odpowiednia decyzje.

Apropo obsługi w rufim, to jestem mega zadowolona w szczególności polecam panią Basię, ktora bardzo dużo mi podpowiedziała, i dodam ze ja rownież rozważałam tubę jak któraś z Was, i to właśnie pani Basia odradziła mi ja(sama ma kilka brytków) i rownież sama miała kiedyś taka tubę i jak Wy takze potwierdza ze sie duzo szybciej siepie dywan gdyż to wynika z kształtu i stylu odbijania sie kotow na niej.
Awatar użytkownika
cheshire

Post autor: cheshire »

Szopi, ja mam drapak Rufiego w sztruksie jasnym i jest super wg mnie. Nic kompletnie nie mam pozaciagane - ani jednej niteczki, w sumie Newton drapie chyba tylko rurki, nie mniej jednak bawimy sie na drapaku i jest idealny dalej - po roku uzytkowania. Prac nie pralam, tylko czyscilam odkurzaczem. Wkrotce by musiala troche odswiezyc, ale jest ciagle spoko. Drugi raz tez bym wybrala sztruks <roll>
Moge porobic jakies zdjecia, jak ktos chce, tylko ze mi sie oba aparaty popsuly wiec jedynie telefonem <wsciekly>
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Post autor: Miss_Monroe »

Szopi pisze:
Miss_Monroe pisze:Ja sztruksu drugi raz bym nie wzięła.
A możesz napisać dlaczego nie? Szczerze mówiąc kostki nawet nie rozpatrywałam, sama nie wiem dlaczego.
Mam cały drapak ze sztruksu w kolorze jasnego beżu ponad dwa lata. Rozeta po 2,5 roku (mimo prania mopem parowym) wygląda już bardzo brzydko, nie sposób jej doczyścić. Dodatkowo ostatnio zauważyłam, iż materiał w rozecie zaczął się przecierać i czas wymiany rozety zbliża się nieuchronnie. Jest ogromna różnica w wyglądzie sztruksu na tubie, która jest sporadycznie używana, a tym jak wygląda materiał w rozecie. Ja rozumiem, że to naturalne, iż materiał ulega zużyciu, ale nie spodziewałam się, że sztruks będzie się tak brzydko przecierał od śpiącego w rozecie kota ;-))

Moja znajoma Ola ma drapak od Rufiego, który ma 6 lat. Drapak w dywanie (mimo tylu lat i użytkowania przez dwa koty) wygląda świetnie, również Mago jak dobrze pamiętam ma drapak w "starym" dywanie. Nowy dywan, który widziałyśmy u Agnieszki (od Belli i Carlosa) jest całkowicie inny. Dłuższy, błyszczący włos, materiał można rozdzielić palcami i dotrze się do spodu. W starej wersji nie ma takiej możliwości, gdyż dywan jest bardzo zbity. Zmienił się dywan choćby nie wiem co Pan Leszek mówił ;-))

Sama mam problem, bo nie wiem z jakiego materiału wybrać rozetę. Wiem jedno, już nigdy nie wybiorę tak jasnego koloru <lol> Posłanie na parapet mam w kolorze beżowym i moim zdaniem ten kolor (jak i materiał tj. kostka) jest świetny!
kinus
Hodowca
Hodowla: Kabrirus*PL
Kontakt:

Post autor: kinus »

mój dywan też się nie rozdziela w żaden sposób, podobno jakościowo jest świetny, prał go ostatnio profesjonalista od dywanów
no ale faktycznie moje też mają ponad 5 lat
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dorszka »

Szopi, mam nadzieję, że się nie spóźniłam.

Zdecydowanie doradzam kostkę. Miesiąc temu dokupiłam drapak, oczywiście w dywanie, bo dywan był zawsze moim ulubionym obiciem. Niestety, to jest już inny dywan, gdybym wiedziała, że jest takiej jakości, jakiej jest, nie wzięłabym go. Jest gładki, świecący, nie tak gęsty, i krótszy, "gubi" pojedyncze włoski. Stara wykładzina, mimo swoich 5 lat, po wypraniu prezentuje się znacznie lepiej. Pani Joasia, która ma 3 moje koty, we Wrocławiu na wystawie kupiła drapak w kostce, i ten materiał jest chyba w tej chwili najlepszy, jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości. Nie wiem, jak z trwałością, bo drapak ma dopiero miesiąc, zobaczymy, ale gdybym wiedziała, że wykładzina się tak zmieniła, wzięłabym kostkę. Sztruks odradzam zdecydowanie, najmniej trwały, wygląda po stosunkowo krótkim kresie użytkowania po prostu okropnie. Na pewno przeszyję swój hamak, to jedyna jeszcze część z obiciem sztruksowym.

Ciągle nie mam kiedy zrobić zdjęć w zbliżeniu starej i nowej wykładziny. Postaram się w weekend sprężyć i jednak wstawić.
Awatar użytkownika
cheshire

Post autor: cheshire »

To ja chyba mam jakiegoś super grzecznego kota, że mój sztruks jest w swietnym stanie. Nigdy nie zauważylam wychodzącego włoska ani żadnego przetarcia... :mimbla:
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Post autor: Miss_Monroe »

Chesire jak dobrze pamiętam to Newton jest dość młodym (rocznym?) kocurkiem to i drapak jest względnie nowy :-) Może trafiłaś na lepszy sztruks, a ja miała pecha <lol> Bo mój drapak ze sztruksu niestety ładnie już nie wygląda...

Ja posłanie na parapet wykonane z kostki mam ponad pół roku i wygląda jak nowe, a z legowiska Bentley korzysta praktycznie codziennie. Bardzo łatwo się czyści ten materiał- używam do tego rolki do zbierania sierści z Ikea. Jestem bardzo zadowolona.
Jeśli ktoś jest zainteresowany jak wygląda ten materiał to w >tym< wątku są zdjęcia z bliska kostki beżowej.
Awatar użytkownika
Szopi
Hodowca
Hodowla: Mikołówka*Pl

Post autor: Szopi »

Jeszcze raz dziękuję za rady i chyba faktycznie skuszę się na kostkę, choć wcześniej zupełnie nie brałam jej pod uwagę, bo sugerowałam się zdaniem Pana Leszka.
Mam podobne odczucia, jak Wy co do dywanu, ja też pamiętam ten "stary", choć sama takiego nie miałam, to właśnie taki oglądałam kiedyś u innych, wzdychałam i mówiłam, że jak kiedyś zainwestuję w taki drapak, to tylko w dywanie. I tak też zrobiłam, o tym jak to wygląda po 4 miesiącach pisałam wcześniej, wychodzą supełki, włoski i nie ma mocnych, to nie jest ten sam dywan, co kiedyś.
Potwierdziłyście tylko moje obawy, wcześniej łudziłam się, że to może tylko u mnie jakaś wadliwa partia była, ale skoro to ciągnie się do teraz to raczej nie ma sensu drugi raz inwestować w to samo.

Cheshire, nic się nie martw, co kotek, to przyzwyczajenia, niekoniecznie każdemu musi pasować to samo, najważniejsze, że u Ciebie super się spisuje :kotek:
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dorszka »

cheshire pisze:To ja chyba mam jakiegoś super grzecznego kota, że mój sztruks jest w swietnym stanie. Nigdy nie zauważylam wychodzącego włoska ani żadnego przetarcia... :mimbla:
To nie chodzi o grzeczność, ja mam na stałe w obrębie najczęściej używanych drapaków 7 kotów, i do tego kociaki co jakiś czas <lol>
Awatar użytkownika
Szopi
Hodowca
Hodowla: Mikołówka*Pl

Post autor: Szopi »

A jesteście może w posiadaniu zdjęć drapaków w tejże kostce?
Zdecydowanie bardziej kusi mnie ta jasna kostka (taka, jak u Bartolki), ale jak znam życie, będzie bardzo niepraktyczna, z kolei beżowa kostka wydaje mi się dość ciemna, choć może to tylko kwestia oświetlenia tej próbki materiału, jakoś tak ciężko mi sobie wyobrazić jak wygląda cały drapak w tym kolorze hm...
Zablokowany