Oj, co racja to racja, Danusiu <pokłon>
Poznanie drapakowych zachcianek naszych milusinskich nie jest wcale latwe
(gdybym teraz miala drapak zamawiac, to bylby bez rozety na gorze, ale za to trzypoziomowy )
Zgadzam się U nas tuba zaczęła się amortyzować dopiero przy Mordisiu. Tak to w ogóle nie była używana a byłam pewna, że to będzie takie super miejsce dla kota...
Może faktycznie postaram się coś wystrugać samodzielnie, ale potrzebowałbym kilku rad:
1. Jaka lepsza linka sizalowa - 6mm, czy 8mm? (jeśli w ogóle ma to jakieś znaczenie)
2. Czym te półki są wyłożone? Zupełnie nie znam się na tkaninach i nie wiem nawet o co w sklepie pytać? Jest tam jakaś gąbka?
3. Jak wysoko podskoczy 3-4 mies. kotek? Nie wiem na jakiej wysokości od ziemi umieścić półkę?
Ja kupiłam na Allegro linę sizalowa 10 mm 2x po 20 metrów bo w sypialni na wsi mam na pietrze drewniane słupy ( raczej mamy w sypialniach) i mój mąż okręcił tym sizalem dwa słupy tak do ok metra zaczynając z 15 cm nad podłogą , koty naprawdę na tym się rozciągają ,a ja już mam dorosłe łobuziaki . Możesz okręcić nogę od solidnego stołu , taką własną nogę ma tatuś mojej Kaluni <lol>
Jako materiał może być gruby sztruks , ja sama robiłam poduchy kocie ze specjalnego wypełnienia do poduszek tez kupiłam na Allegro jakieś kulki i tak moja Kala ma swój materac kolo mojej poduszki w nocy . To naprawdę na początek dużo nie potrzeba ale do drapania coś musisz mieć do tego ze dwa solidne pudła do chowania i będzie OK :-)
mark pisze:Może faktycznie postaram się coś wystrugać samodzielnie, ale potrzebowałbym kilku rad:
1. Jaka lepsza linka sizalowa - 6mm, czy 8mm? (jeśli w ogóle ma to jakieś znaczenie)
2. Czym te półki są wyłożone? Zupełnie nie znam się na tkaninach i nie wiem nawet o co w sklepie pytać? Jest tam jakaś gąbka?
3. Jak wysoko podskoczy 3-4 mies. kotek? Nie wiem na jakiej wysokości od ziemi umieścić półkę?
1. Watpie, zeby mialo to jakies szczegolnie wielkie znaczenie, dobrze przyklejone do slupa to chyba kotu wsio ryba...
2. Polki nie sa niczym "wylozone", po prostu oklejone dywanem albo sztruksem, tylko dosc grubym (w tanich drapakach to po prostu material naciagniety na plyte, co dokladnie widac po kilku drapaniach <lol> )
3. 40-50 cm od ziemi pierwsza polka, ale szybko kot bedzie z niej korzystal jako ze "schodka", mysle
Właśnie zastanawiam się nad modelem drapaka od Rufiego dla naszej kociczki.
Ogólnie widzę, że jest skoczna mebli nie mam za wysokich, ale ciągle gdzieś bryka po meblach. Gdzie się da to wchodzi. Dlatego też na pewno drapak musi być wysoki, ale nie sufitowy myślę, że ok 150 zdał by egzamin.
Nie wiem tylko czy zamawiać z rozetą, półką czy hamakiem, a może i tubą. Zastanawiam się też nad opcją domku, bo teraz sporo zagląda do transportera, który stoi na ziemi więc może domkiem lekko nad podłogą by nie pogardziła. Sama nie wiem. Muszę dodać, że interesują mnie tylko drapaki z działu podstawowe. Myślę o czymś by zmieścić się w ok. 400-500 zł więc obicie nie będzie dywanowe będzie kostka lub sztruks, ale może kiedyś wymienimy na lepszy. Preferencje na te chwile ciężko określić, bo drapaka nie posiadam żadnego, a kicia jest z nami ledwo drugi dzień. Wiem tylko i widzę, że uwielbia parapet i komodę. Wciska się też pod meble na dole, bo mamy takie na nóżkach. Chcę by drapaczek miała jak najszybciej więc już teraz chcę podjąć decyzje pomożecie? Już za Waszą radą całkowicie zapomniałam o zooplusowych czy allegrowych drapaczkach, miałam poczekać jeszcze jakiś czas, ale musze uszczęśliwić moją kicię i chcę jak najszybciej kupić wszystko czego jej może być potrzeba. Zakochałam się już w niej i nie jestem w stanie odmówić drapaka od Rufiego
Domi22 może popatrz na zdjęcia forumowych drapaków>>TUTAJ<< :-) . Są w tym dziale też modyfikacje drapaków, zawsze może to być inspiracja przy wyborze drapaka dla własnego kotka. Ważne, aby drapak miał słup dość długi, aby koteczka mogła się spokojnie na nim wyciągnąć. Co do elementów, czy warto rozetę, rynnę, czy tubę, to trudno jest doradzić <lol> . Ja mam drapak z tubą, której z perspektywy czasu bym nie brała, natomiast rozeta jest ukochana przez Bentleya i lubiana przez większość forumowych kotów :-)
Mysle ze hamak mozesz sobie darowac.
Miedzy polka i rozeta : troche zalezy od Twojego budzetu, bo to jednak nie ta sama cena... No i od upodoban Twojego kota.
Osobiscie mam rozete, z ktorej kot wlasciwie nigdy nie korzysta, ale tak jak pisze Lenka, wiekszosc forumowych kotow rozety uwielbia