Mój wielki błękit -czyli Dexter

Zapraszam do prezentacji Waszych kotów, wszelakiej maści, rasy i pochodzenia :)
Zablokowany
Awatar użytkownika
Martinee

Post autor: Martinee »

fotki dzisiejsze cd

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jasminka
Agilisowy Rezydent

Post autor: jasminka »

Karm go karmą i mięsem,sopockiej mu nie dawaj, ;-)) waga nie jest zła bo on młody jest ,może czas na odrobaczanie już <?> i jak odrobaczasz to i psa bo inaczej nie ma sensu :-) a koteczek śliczny :kotek:
Awatar użytkownika
Martinee

Wiesz ja poprostu chciałam sprawdzić czy zacznie jeść coś innego ! Zmieniam mu karmy mokre suche , mleka dla kotów itp i bez efektu a przecież jak rośnie to potrzebuje energii.
Awatar użytkownika
Mago
Super Admin
Kontakt:

Post autor: Mago »

Martinee pisze:Wiecie matrwi mnie jedna sprawa. Dexter jest u mnie już ok miesiąc i nie przytył ani grama waży 3.7 kg ! Je bardzo mało nawet na polędwice sopocka nie patrzy z zapałem troche pogryzie i zostawia ! Nie wiem co mam zrobić czy to jest normalne czy co ? Co wy o tym myślicie ?
Nie chciałabym bezpodstawnie zasiewać w Tobie niepokoju, ale to, że tak młody kot przez miesiąc nie przybrał na wadze nic a nic jest faktycznie niepokojące. Równie niepokojące jest to, że jak piszesz, je bardzo mało.
Oczywiście ja nie wiem, jak ważysz swojego kota (w sensie czy pomiar jest wiarygodny) ani też, co dla Ciebie znaczy, że kot je mało :-)

Jaką suchą karmę dostaje? Na opakowaniu, powinna być zrobiona rozpiska, ile suchej karmy przypada na kociaka w danym wieku. Tyle mniej więcej powinien dostawać i tyle też powinien zjadać, chyba, że dogadza się jeszcze w ciągu dnia puszkami czy też surowym, przemrożonym mięskiem. Wtedy wiadomo, że suchego będzie mniej ubywało.
Nie szalej z częstymi zmianami karmy. Zostań przy jednej, dobrej jakości suchej karmie dla kociąt, którą chce jeść. Do tego podawałabym przemrożone mięso (o ile w ogóle je chce jeść).
Odpuść wszelkie inne opcje podkarmiania, zwłaszcza te, kiedy dajesz mu coś z naszego, ludzkiego stołu. To, że nie służy to zdrowiu kota to jedno a jeżeli nawet zapała miłością i będzie jadł ze smakiem ów sopocką to zysku on z tego, pod kątem zdrowego rozwoju, mieć nie będzie. Za to do problemów może Ci dojść podrażnienie jelit kota, biegunki...

Jeżeli faktycznie kot je bardzo malutko i nie przybywa mu wagi, to wizyta u weterynarza jest konieczna. Może na przykład ma jakiś stan zapalny w pyszczku i jedzenie sprawia mu ból... przyczyny mogą być tu różne ale z tym to do weterynarza.

:kotek:
Awatar użytkownika
Martinee

Na początku wcinał suche później przestał , to dawałam mu mokre a teraz to nie jada ani tego ani tego troche "pomymla" i to wszystko :( . Chyba musze się wybrać do weta i to szybko :-(
Awatar użytkownika
Mago
Super Admin
Kontakt:

Martinee pisze:Na początku wcinał suche później przestał , to dawałam mu mokre a teraz to nie jada ani tego ani tego troche "pomymla" i to wszystko :( . Chyba musze się wybrać do weta i to szybko :-(
To faktycznie trzeba do weterynarza. Bardzo za Was trzymam kciuki i czekam na wieści :kotek:
Awatar użytkownika
nikaxx

Post autor: nikaxx »

Daj znać jak już będziesz wiedziała co z Dexterkiem :kotek: 3mam kciuki
Awatar użytkownika
Martinee

straszmie się martwie o mojego synusia a jak myślicie co to może być ??
Awatar użytkownika
Mago
Super Admin
Kontakt:

Martinee pisze:straszmie się martwie o mojego synusia a jak myślicie co to może być ??
Nie ma co gdybać :hug: i tracić czasu na smucenie się. Umów się z wetem jak najszybciej (może dasz radę jeszcze dzisiaj) i będziesz wiedziała co dalej robić.
Awatar użytkownika
Renia

Post autor: Renia »

A patrzyłaś mu może w paszczę? Czasem problemy z ząbkami ( ich wymiana) mogą powodować, że kotek nie chce jeść..
Zablokowany