Martinee pisze:Wiecie matrwi mnie jedna sprawa. Dexter jest u mnie już ok miesiąc i nie przytył ani grama waży 3.7 kg ! Je bardzo mało nawet na polędwice sopocka nie patrzy z zapałem troche pogryzie i zostawia ! Nie wiem co mam zrobić czy to jest normalne czy co ? Co wy o tym myślicie ?
Nie chciałabym bezpodstawnie zasiewać w Tobie niepokoju, ale to, że tak młody kot przez miesiąc nie przybrał na wadze nic a nic jest faktycznie niepokojące. Równie niepokojące jest to, że jak piszesz, je bardzo mało.
Oczywiście ja nie wiem, jak ważysz swojego kota (w sensie czy pomiar jest wiarygodny) ani też, co dla Ciebie znaczy, że kot je mało :-)
Jaką suchą karmę dostaje? Na opakowaniu, powinna być zrobiona rozpiska, ile suchej karmy przypada na kociaka w danym wieku. Tyle mniej więcej powinien dostawać i tyle też powinien zjadać, chyba, że dogadza się jeszcze w ciągu dnia puszkami czy też surowym, przemrożonym mięskiem. Wtedy wiadomo, że suchego będzie mniej ubywało.
Nie szalej z częstymi zmianami karmy. Zostań przy jednej, dobrej jakości suchej karmie dla kociąt, którą chce jeść. Do tego podawałabym przemrożone mięso (o ile w ogóle je chce jeść).
Odpuść wszelkie inne opcje podkarmiania, zwłaszcza te, kiedy dajesz mu coś z naszego, ludzkiego stołu. To, że nie służy to zdrowiu kota to jedno a jeżeli nawet zapała miłością i będzie jadł ze smakiem ów sopocką to zysku on z tego, pod kątem zdrowego rozwoju, mieć nie będzie. Za to do problemów może Ci dojść podrażnienie jelit kota, biegunki...
Jeżeli faktycznie kot je bardzo malutko i nie przybywa mu wagi, to wizyta u weterynarza jest konieczna. Może na przykład ma jakiś stan zapalny w pyszczku i jedzenie sprawia mu ból... przyczyny mogą być tu różne ale z tym to do weterynarza.