Żwirek
- bahi
Re: Żwirek
Ja też zastanawiam się nad zmianą żwirku. Używamy CB Nature Gold ale niestety ciężko się go z kuwety usuwa, najczęściej rozwala mi się na mniejsze kawałki co wiąże się z wyrzucaniem go z zapasem czystego. Chciałam spróbować betonitu, np GG, ale mam jeszcze jedno zapytanie do użytkowników takiegoż. Czy podczas zakopywania, kopania i w ogóle gdy kot grzebie w takim żwirku to on jest głośny? Bo kopanie w CBNG w nocy mnie budzi, wiem, że to przecież duże pałeczki i ma co odbijać się od ścianek kuwety (zamkniętej), ale jednak sen przerwany. Sposób wyrzucania dla mnie nie stanowi problemu a piasek chyba nie ma takiej "mocy uderzeniowej"? Jak myślicie?
- EwaL
JA używam GG Master i co użytkowania i głośności żwirku:
-walory zapachowe - kuweta ładnie pachnie pachnie pudrem, podobnie kot pachnie niemowlęciem
-wydajność bardzo dobra
-ładne nierozpadające się bryłki
-kupale dobrze obklejone
-czy się nosi? skłamię,jeśli napisze,że nie,ale jak raz na dwa dni zamiotę miejsce wokół kuwety to tragedii dla mnie nie ma, drobinki żwirku zostają w większości na wycieraczce przy kuwecie
-nie wiem jakie efekty słuchowe (szczególnie w nocy <lol> ) daje CB i trudno mi porównać, ale przy GG trochę słychać, ale bez tragedii, jeśli Lolek idzie tam w nocy (rzadko, ale się zdarza) to słyszę w sypialni Boba Budowniczego, ale do wytrzymania (Bahi, mamy podobną odległość od kuwety do łóżka), fakt, że w nocy albo nad ranem dłużej zakopuje (mam teorię, że wtedy buduje zamki z fosą), ale można sobie wytłumaczyć, że kot w kuwecie to zdrowy kot <mrgreen>
-walory zapachowe - kuweta ładnie pachnie pachnie pudrem, podobnie kot pachnie niemowlęciem
-wydajność bardzo dobra
-ładne nierozpadające się bryłki
-kupale dobrze obklejone
-czy się nosi? skłamię,jeśli napisze,że nie,ale jak raz na dwa dni zamiotę miejsce wokół kuwety to tragedii dla mnie nie ma, drobinki żwirku zostają w większości na wycieraczce przy kuwecie
-nie wiem jakie efekty słuchowe (szczególnie w nocy <lol> ) daje CB i trudno mi porównać, ale przy GG trochę słychać, ale bez tragedii, jeśli Lolek idzie tam w nocy (rzadko, ale się zdarza) to słyszę w sypialni Boba Budowniczego, ale do wytrzymania (Bahi, mamy podobną odległość od kuwety do łóżka), fakt, że w nocy albo nad ranem dłużej zakopuje (mam teorię, że wtedy buduje zamki z fosą), ale można sobie wytłumaczyć, że kot w kuwecie to zdrowy kot <mrgreen>
- Miss_Monroe
- Moderator
Ja jestem tak zadowolona z GG (a raczej mój Bentley, bo on jest miłośnikiem kopania), że nie zamienię tego żwirku chyba już na żaden inny mimo, że to betonit i nawet brak możliwości wyrzucania go do wc mnie nie odstrasza <lol> .
Ostatnio zamówiłam w innym sklepie GG (pomylili się i zamiast GG z czerwoną etykietką przysłali mi z różową etykietką z dodatkiem silikonu) i chyba jakaś lepsza partia mi się trafiła. Bardzo mocno pachnie pudrem i zapach nie znika po kilku godzinach (ostatnio dostałam z dwie partie zwietrzałe a zawsze wybieram "pudrowy") i wydaje mi się, że nawet lepiej neutralizuje zapachy niż dwa ostatnie opakowania.
Ostatnio zamówiłam w innym sklepie GG (pomylili się i zamiast GG z czerwoną etykietką przysłali mi z różową etykietką z dodatkiem silikonu) i chyba jakaś lepsza partia mi się trafiła. Bardzo mocno pachnie pudrem i zapach nie znika po kilku godzinach (ostatnio dostałam z dwie partie zwietrzałe a zawsze wybieram "pudrowy") i wydaje mi się, że nawet lepiej neutralizuje zapachy niż dwa ostatnie opakowania.
-
kotku
Ja już to wiele podstron temu pisałam - zakochałam się w GG Masters bez pamięci i nie zamierzam tego zmieniać <mrgreen> <serce>
Oczywiście rozumiem fanów żwirków, które można wrzucać do toalety. Lecz jeśli ktoś jest taki jak ja i przeszkadza mu drewniany żwirek i woli betonit pakować w woreczki to naprawdę... GG jest w mojej ocenie genialny.
Oczywiście rozumiem fanów żwirków, które można wrzucać do toalety. Lecz jeśli ktoś jest taki jak ja i przeszkadza mu drewniany żwirek i woli betonit pakować w woreczki to naprawdę... GG jest w mojej ocenie genialny.
- Dorota
- Agilisowy Rezydent
U nas obecnie test trzech żwirków <gwiżdże>
Po zakupieniu GG musiałam dostawić trzecią kuwetę. Wprawdzie jest odkryta ale najbardziej oblegana ze wszystkich. Z drewnianego koty korzyzstają normalnie, natomiast zupełnie nie sprawdził się kukurydziany
. Pomimo wymieszania go z drewnianym Guru nie korzysta z niego w ogóle , a Hamsinka tylko z doskoku.
Wprawdzie GG troszkę się roznosi bo niekiedy wykopany jest przez Rudą koparę na pół kuchni ale to bardzo przyziemna sprawa ....... :-)
Po zakupieniu GG musiałam dostawić trzecią kuwetę. Wprawdzie jest odkryta ale najbardziej oblegana ze wszystkich. Z drewnianego koty korzyzstają normalnie, natomiast zupełnie nie sprawdził się kukurydziany
Wprawdzie GG troszkę się roznosi bo niekiedy wykopany jest przez Rudą koparę na pół kuchni ale to bardzo przyziemna sprawa ....... :-)
- oomisoka
Tak czytam i czytam Wasze posty i coraz intensywniej myślę o żwirku GG
U nas Arya zbojkotowałą CBE+. Od poniedziałku w jednej kuwecie jest Benek i ta wariatka kopie jak szalona, często wchodzi w celach tylko i wyłącznie archeologicznych <lol> . Od poniedziałku również nie było wpadki pod tytułem "qpa na łóżku", tak się zastanawiam, czy może jednak rzeczywiście nie chodziło o żwirek (badania nadal mam w planach oczywiście - ale to temat na inny wątek
) I skoro Wasze kotki tak ubóstwiają GG, to może ja tez go u siebie wypróbuję ? <gwiżdże>
- Mago
- Super Admin
- Kontakt:
Spróbuj :-) można kupić worek 7kg, nie trzeba od razu 14kg.oomisoka pisze:Tak czytam i czytam Wasze posty i coraz intensywniej myślę o żwirku GG(...)
Ja jestem tym żwirkiem zachwycona, w zasadzie dopiero ten żwirek otworzył mi oczy, że nie dość, iż ilość kuwet ma znaczenie, ale i to, co jest tam nasypane. Od zarania dziejów wsypywałam do kuwety CBE+. Gdyby nie fakt, że jakość CBE+ spadła znacznie, to pewnie nadal bym go do kuwety kotom sypała. Byłam bardzo zadowolona, bo nieczystości trafiały do wc, kot kuwetował normalnie... No właśnie, co znaczy normalnie? że trafia z potrzebą do kuwety? Uważałam, że tak właśnie jest. Po nasypaniu GG dopiero przekonałam się, że koty (moje) uwielbiają drobny piasek. U W I E L B I A J Ą!
Najbardziej odczuwam to w przypadku Gato, który jak za dotknięciem czarodziejskiej różdźki wchodzi do kuwety 3 razy dziennie, a nie raz. Nareszcie! Kopanie w piaseczku najwyraźniej ma znaczenie.
GG chyba nie jest jedynym drobnym piaseczkiem na rynku? Mi podszedł, bo cudownie zbryla, ładnie chłonie ewentualne zapaszki i sam w sobie pachnie miło. Cena też jest akurat dla mnie do przejścia.
-
kotku
Odnośnie ceny powiem tak... co z tego, że Benek jest dużo tańszy, skoro zużywałam go o wiele więcej?
W mojej osobistej ocenie Golden Grey jest bardzo wydajnym żwirkiem. Dwa opakowania po 14kg starczają mi na... długo :-) Tak ładnie się wszystko zbryla, że ach.. a kotki kopią tunele chyba aż na Pomorze <mrgreen>
W mojej osobistej ocenie Golden Grey jest bardzo wydajnym żwirkiem. Dwa opakowania po 14kg starczają mi na... długo :-) Tak ładnie się wszystko zbryla, że ach.. a kotki kopią tunele chyba aż na Pomorze <mrgreen>
- oomisoka
Ja właśnie kupiłam Benek Compact - też drobniutki, no i tani przy okazji, żeby po prostu sprawdzić jak koty zareagują na inny rodzaj żwirku... no i koty oszalały
zwłaszcza Arya, więc to tylko potwierdza Twoje spostrzeżenia, Mago 
- Danusia
- Agilisowy Rezydent
Dziewczyny przeleciałam wszystkie sklepy w których zaopatruje moje kotuchy i najtaniej GG jest w "kuchni pupila "ale co z tym zapachem pudru ?
Czytam opisy wszystkich poszczególnych sklepów i zupełnie nie wiem który wybrać .
Silikonu sie boję od kiedy łobuz Koloruś zaczął go lizać ,a potem koszmarnie się pienił .
Zostaje ten bez silikonu i w Zooplusie jeszcze jeden z pochłanieczem zapachu
Czy ten zapach pudru jest bardzo mocny
Ja alergik jestem okropny , Paula pare razy zemdlała nam w kościele stojac obok niedzielnie wyperfumowanej pani , więc też się boję ,a kuwetę mam z 5 metrów od mojego łóżka
pomóżcie
Czytam opisy wszystkich poszczególnych sklepów i zupełnie nie wiem który wybrać .
Silikonu sie boję od kiedy łobuz Koloruś zaczął go lizać ,a potem koszmarnie się pienił .
Zostaje ten bez silikonu i w Zooplusie jeszcze jeden z pochłanieczem zapachu
Czy ten zapach pudru jest bardzo mocny
Ja alergik jestem okropny , Paula pare razy zemdlała nam w kościele stojac obok niedzielnie wyperfumowanej pani , więc też się boję ,a kuwetę mam z 5 metrów od mojego łóżka
pomóżcie