Fatty and Missy

Zapraszam do prezentacji Waszych kotów, wszelakiej maści, rasy i pochodzenia :)
Awatar użytkownika
Jennefer

Re: Fatty and Missy

Post autor: Jennefer »

Witam :-) Jak można było oddać takie piękne kociaczki do schroniska? Cieszę się, że są teraz u Was <ok>
Awatar użytkownika
Secret

Post autor: Secret »

Dziękuję za miłe słowa :-)

Mam małe pytanko, czy wszystkie brytyjczyki jedza ile sie da? :-D Kotka mniej zjada bo jest prawie dwa razy mniejsza, ale on to potrafi jeszcze jej porcje wciagnac heh
Rano i Wieczorem kazdemu dajemy garstke suchej karmy + jedna saszetke mokrej (100g) na pół. Czasami w środku dnia po następnej garstce suchej ale już bez mokrej.

Przez pierwsze kilka dni dawalismy im po grastce suchej karmy + po calej jednej saszetce mokrej (tak nam polecila Pani ze schroniska), ale stwierdzilismy ze to zbyt duzo. Kotka duzo zostawiala a Fatty (nie bez powodu go tak nazwalismy hehe) zjadal swoje + jej jedzonko. Wypróżniał się i znów jadł.

Co teraz zauwazylismy ze zjadają tylko "galaretke" z mokrej a dopiero jak zgłodnieja to zjadają ją do końca, (dodam równiez ze kupujemy im karme whiskasa gdzie w 12-paku sa 3 rodzaje miesa, także nie można brać pod uwagę tego że im "zbrzydła").

Dziękuję z góry :-)
Awatar użytkownika
madziulam2
Agilisowy Rezydent

Post autor: madziulam2 »

witam i Ja

myślę, że warto przerzucić się na porządne karmy - mamy wątek i o tych mokrych i suchych

w karmie którą karmisz W mięsa jest tyle co przysłowiowy kot napłakał - niestety jakieś 4 %, pamiętaj że koty to mięsożercy... polecam lekturę
http://forum.agiliscattus.pl/viewtopic.php?f=12&t=675
http://forum.agiliscattus.pl/viewtopic.php?f=76&t=46
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Post autor: Miss_Monroe »

Secret pisze:Mam małe pytanko, czy wszystkie brytyjczyki jedza ile sie da?
Wydaje mi sie, ze takie "jedzenie ile sie da" wynika z karmy, ktora podajesz. Gdy podaje sie kotu "śmietnikowe" jedzenie typu Whiskas itp., które zawiera 4% mięsa (nawet nie byłabym pewna, czy to jest faktycznie mięso) a pozostałymi składnikami tej karmy sa sztuczne wypełniacze i uzalezniacze to zwierzak po zjedzeniu odczuwa nie sytosc i najedzenie, tylko zapchanie i po nie długim czasie znowu wraca o miski. Whiskas zawiera ogromne ilości soli, ktora niszczy nerki kota.
Jak mamy dobrze zbilansowana karme, to wówczas kot je mniej, bo szybciej się nią najada.
Kot musi mieć stały dostęp do dobrze zbilansowanej karmy suchej, nie należy jej wydzielac, gdyż prowadzi to do tycia.

Poczytaj koniecznie tematy, które przestała Ci w linkach madziulam2 :ok:
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci

Post autor: yamaha »

"Garstka" suchej karmy dziennie to z pewnoscia za malo dla brytyjczyka (no chyba ze masz dlonie jak Arnold Schwarzenegger ;-)) ).
Whiskas nie jest dobra karma, to taki "ludzki Mc Donald's" - codziennie nie bardzo sie nadaje :-/////
Popatrz i poczytaj watki o karmach, na pewno znajdziesz cos odpowiedniego.
;-))
Awatar użytkownika
asiak
Agilisowy Rezydent

Post autor: asiak »

Witam śliczne futerka :-)
Awatar użytkownika
annart

Post autor: annart »

śliczne koty! brytek oczywiście zachwycający(bo mam brytozę), ale kotki w ciapki zawsze łamią mi serducho. urocze.
musicie kupić jakąś fajną karmę, nie ma wyjścia.. (np. moje wcinają RC) jak się powiedziało A trzeba i powiedzieć B..to bardzo ważne, a ostatecznie wcale nie wychodzi tak drogo, a zdrowie kota to podstawa.
Najtaniej wiadomo wychodzi czyste mięcho w sklepie, ale pełnowartościowa karma bytowa dostarcza kotu wszystkiego co trzeba, by być szczęśliwym zdrowym kotem.

gratuluje odwagi i adopcji ze schroniska. nie lada wyzwanie. <ok> :kiss:
na pewno podołacie, tu na forum jest moc cioć i wójków, którzy dzielą się radą i doświadczeniem.
kotki na pewno odwdzięczą się ogromną miłością ze to, że dajecie im bezpieczny i kochający dom.
czekam na newsy i nowe fotki:)
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Post autor: Miss_Monroe »

annart pisze:Najtaniej wiadomo wychodzi czyste mięcho w sklepie
Same mięso to za mało, trzeba umieć je suplementować i wcale nie wychodzi to najtaniej ;-)) Przepraszam za <offtopic>
Awatar użytkownika
annart

Post autor: annart »

tak tak, ja miałam na myśli jako dodatek "mokre" raz dziennie, zamiast puszek czy saszetek a chrupeczki to chrupeczki, wiadomo, tam są witaminki. Np mi wyszło ostatnio 13 zł za kurczaczka na 5 dni na 2 koty więc spoko. wole "czyste mięcho" niż puszki czy saszetki, chyba że zapomnę rozmrozić.
:-D
Awatar użytkownika
Szopi
Hodowca
Hodowla: Mikołówka*Pl

Post autor: Szopi »

Secret - witam i ja na forum, choc z małym poślizgiem, kotki fantastyczne i dobrze, że znalazły swój kochający domek <tańczy>

Poczytaj troszkę o karmach, a jeżeli będziesz miała jakieś wątpliwości - to pisz do nas ;-))
Zablokowany