Fatty and Missy
- Jennefer
Re: Fatty and Missy
Witam :-) Jak można było oddać takie piękne kociaczki do schroniska? Cieszę się, że są teraz u Was <ok>
- Secret
Dziękuję za miłe słowa :-)
Mam małe pytanko, czy wszystkie brytyjczyki jedza ile sie da?
Kotka mniej zjada bo jest prawie dwa razy mniejsza, ale on to potrafi jeszcze jej porcje wciagnac heh
Rano i Wieczorem kazdemu dajemy garstke suchej karmy + jedna saszetke mokrej (100g) na pół. Czasami w środku dnia po następnej garstce suchej ale już bez mokrej.
Przez pierwsze kilka dni dawalismy im po grastce suchej karmy + po calej jednej saszetce mokrej (tak nam polecila Pani ze schroniska), ale stwierdzilismy ze to zbyt duzo. Kotka duzo zostawiala a Fatty (nie bez powodu go tak nazwalismy hehe) zjadal swoje + jej jedzonko. Wypróżniał się i znów jadł.
Co teraz zauwazylismy ze zjadają tylko "galaretke" z mokrej a dopiero jak zgłodnieja to zjadają ją do końca, (dodam równiez ze kupujemy im karme whiskasa gdzie w 12-paku sa 3 rodzaje miesa, także nie można brać pod uwagę tego że im "zbrzydła").
Dziękuję z góry :-)
Mam małe pytanko, czy wszystkie brytyjczyki jedza ile sie da?
Rano i Wieczorem kazdemu dajemy garstke suchej karmy + jedna saszetke mokrej (100g) na pół. Czasami w środku dnia po następnej garstce suchej ale już bez mokrej.
Przez pierwsze kilka dni dawalismy im po grastce suchej karmy + po calej jednej saszetce mokrej (tak nam polecila Pani ze schroniska), ale stwierdzilismy ze to zbyt duzo. Kotka duzo zostawiala a Fatty (nie bez powodu go tak nazwalismy hehe) zjadal swoje + jej jedzonko. Wypróżniał się i znów jadł.
Co teraz zauwazylismy ze zjadają tylko "galaretke" z mokrej a dopiero jak zgłodnieja to zjadają ją do końca, (dodam równiez ze kupujemy im karme whiskasa gdzie w 12-paku sa 3 rodzaje miesa, także nie można brać pod uwagę tego że im "zbrzydła").
Dziękuję z góry :-)
- madziulam2
- Agilisowy Rezydent
witam i Ja
myślę, że warto przerzucić się na porządne karmy - mamy wątek i o tych mokrych i suchych
w karmie którą karmisz W mięsa jest tyle co przysłowiowy kot napłakał - niestety jakieś 4 %, pamiętaj że koty to mięsożercy... polecam lekturę
http://forum.agiliscattus.pl/viewtopic.php?f=12&t=675
http://forum.agiliscattus.pl/viewtopic.php?f=76&t=46
myślę, że warto przerzucić się na porządne karmy - mamy wątek i o tych mokrych i suchych
w karmie którą karmisz W mięsa jest tyle co przysłowiowy kot napłakał - niestety jakieś 4 %, pamiętaj że koty to mięsożercy... polecam lekturę
http://forum.agiliscattus.pl/viewtopic.php?f=12&t=675
http://forum.agiliscattus.pl/viewtopic.php?f=76&t=46
- Miss_Monroe
- Moderator
Wydaje mi sie, ze takie "jedzenie ile sie da" wynika z karmy, ktora podajesz. Gdy podaje sie kotu "śmietnikowe" jedzenie typu Whiskas itp., które zawiera 4% mięsa (nawet nie byłabym pewna, czy to jest faktycznie mięso) a pozostałymi składnikami tej karmy sa sztuczne wypełniacze i uzalezniacze to zwierzak po zjedzeniu odczuwa nie sytosc i najedzenie, tylko zapchanie i po nie długim czasie znowu wraca o miski. Whiskas zawiera ogromne ilości soli, ktora niszczy nerki kota.Secret pisze:Mam małe pytanko, czy wszystkie brytyjczyki jedza ile sie da?
Jak mamy dobrze zbilansowana karme, to wówczas kot je mniej, bo szybciej się nią najada.
Kot musi mieć stały dostęp do dobrze zbilansowanej karmy suchej, nie należy jej wydzielac, gdyż prowadzi to do tycia.
Poczytaj koniecznie tematy, które przestała Ci w linkach madziulam2
- yamaha
- Genius Loci
"Garstka" suchej karmy dziennie to z pewnoscia za malo dla brytyjczyka (no chyba ze masz dlonie jak Arnold Schwarzenegger
).
Whiskas nie jest dobra karma, to taki "ludzki Mc Donald's" - codziennie nie bardzo sie nadaje
Popatrz i poczytaj watki o karmach, na pewno znajdziesz cos odpowiedniego.

Whiskas nie jest dobra karma, to taki "ludzki Mc Donald's" - codziennie nie bardzo sie nadaje
Popatrz i poczytaj watki o karmach, na pewno znajdziesz cos odpowiedniego.
- asiak
- Agilisowy Rezydent
Witam śliczne futerka :-)
- annart
śliczne koty! brytek oczywiście zachwycający(bo mam brytozę), ale kotki w ciapki zawsze łamią mi serducho. urocze.
musicie kupić jakąś fajną karmę, nie ma wyjścia.. (np. moje wcinają RC) jak się powiedziało A trzeba i powiedzieć B..to bardzo ważne, a ostatecznie wcale nie wychodzi tak drogo, a zdrowie kota to podstawa.
Najtaniej wiadomo wychodzi czyste mięcho w sklepie, ale pełnowartościowa karma bytowa dostarcza kotu wszystkiego co trzeba, by być szczęśliwym zdrowym kotem.
gratuluje odwagi i adopcji ze schroniska. nie lada wyzwanie. <ok>
na pewno podołacie, tu na forum jest moc cioć i wójków, którzy dzielą się radą i doświadczeniem.
kotki na pewno odwdzięczą się ogromną miłością ze to, że dajecie im bezpieczny i kochający dom.
czekam na newsy i nowe fotki:)
musicie kupić jakąś fajną karmę, nie ma wyjścia.. (np. moje wcinają RC) jak się powiedziało A trzeba i powiedzieć B..to bardzo ważne, a ostatecznie wcale nie wychodzi tak drogo, a zdrowie kota to podstawa.
Najtaniej wiadomo wychodzi czyste mięcho w sklepie, ale pełnowartościowa karma bytowa dostarcza kotu wszystkiego co trzeba, by być szczęśliwym zdrowym kotem.
gratuluje odwagi i adopcji ze schroniska. nie lada wyzwanie. <ok>
na pewno podołacie, tu na forum jest moc cioć i wójków, którzy dzielą się radą i doświadczeniem.
kotki na pewno odwdzięczą się ogromną miłością ze to, że dajecie im bezpieczny i kochający dom.
czekam na newsy i nowe fotki:)
- Miss_Monroe
- Moderator
Same mięso to za mało, trzeba umieć je suplementować i wcale nie wychodzi to najtaniejannart pisze:Najtaniej wiadomo wychodzi czyste mięcho w sklepie
- annart
tak tak, ja miałam na myśli jako dodatek "mokre" raz dziennie, zamiast puszek czy saszetek a chrupeczki to chrupeczki, wiadomo, tam są witaminki. Np mi wyszło ostatnio 13 zł za kurczaczka na 5 dni na 2 koty więc spoko. wole "czyste mięcho" niż puszki czy saszetki, chyba że zapomnę rozmrozić.

- Szopi
- Hodowca
- Hodowla: Mikołówka*Pl
Secret - witam i ja na forum, choc z małym poślizgiem, kotki fantastyczne i dobrze, że znalazły swój kochający domek <tańczy>
Poczytaj troszkę o karmach, a jeżeli będziesz miała jakieś wątpliwości - to pisz do nas
Poczytaj troszkę o karmach, a jeżeli będziesz miała jakieś wątpliwości - to pisz do nas