Meg zwana Kocinką

Zapraszam do prezentacji Waszych kotów, wszelakiej maści, rasy i pochodzenia :)
Zablokowany
Awatar użytkownika
elwiska3
Agilisowy Rezydent

Post autor: elwiska3 »

heee heee
też mam bojownika - bardzo sie Karmelkowi podoba. Próbował już nawet strącić pokrywę, żeby się z rybka pobawić. Potrafi ja tak dość długo obserwować, zwłaszcza jak napowietrzanie jest właczone.
Kot się chyba nie męczy, pewnie sie do siebie przyzwyczają :-) i telewizor koci bedzie mniej atrakcyjny niz jedzonko.
Awatar użytkownika
kosanna

Post autor: kosanna »

Wlałaś w moje serce nadzieję. Dziękuję :-) . Jak ją wynoszę, to wraca dosłownie galopem na miejsce przed "telewizorem". Coś niesamowitego. Szkoda, że nie mam kamery.
Awatar użytkownika
manita
Agilisowy Rezydent
Kontakt:

Post autor: manita »

Poczekaj jeszcze trochę a ta zabawka się znudzi, przynajmniej u mnie akwa nie jest już tak interesujące jak na początku.
Awatar użytkownika
Danusia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Danusia »

Przyzwyczaji się dzieczynka :-D
coś nowego i innego no i kociaste uwielbiają patrzeć na wodę.
Większość ciągnie do łazienki <lol> Koloruś uwielbia siedzieć w brodziku kabiny :-D
albo na półce i przygladać sie jak to te ludziska się myją <lol>
Kociaki są bardzo ciekawskie :-)
No to masz wesoło :-(

:kotek: <serce>
Awatar użytkownika
Małgorzata

Post autor: Małgorzata »

Kocinka ma zajęcie, to chyba dobrze <mrgreen> Skoro rybce nic nie grozi, nie ma się czym przejmować.

Najbardziej mnie rozśmieszyło, że gasząc wszędzie światła, sądziłaś, iż Meg nie będzie widzieć rybki <rotfl> Zapomniałaś, że koty widzą w ciemnościach? ;-))
Awatar użytkownika
gosiaczek8807

Post autor: gosiaczek8807 »

Fajnie!
Kota nie męczysz, ale bojownik powinien mieć grzałkę, za to np. napowietrzacz niekoniecznie.
Ja w 10l mieściłam 25W grzałkę z termostatem.
Fakt, że sięgała od dna, a regulator akurat ładnie wystawał ponad akwarium, ale poza tym poziom wody pasował idealnie. Pokrywę miałam z pleksi, z wyciętym otworem w rogu na ową grzałkę, na górze położoną małą jarzeniówkę z obudową, z innego akwarium. Wszystko działało znakomicie. :-)
Awatar użytkownika
kosanna

gosiaczek8807 pisze:Fajnie!
Kota nie męczysz, ale bojownik powinien mieć grzałkę, za to np. napowietrzacz niekoniecznie.
Ja w 10l mieściłam 25W grzałkę z termostatem.
Fakt, że sięgała od dna, a regulator akurat ładnie wystawał ponad akwarium, ale poza tym poziom wody pasował idealnie. Pokrywę miałam z pleksi, z wyciętym otworem w rogu na ową grzałkę, na górze położoną małą jarzeniówkę z obudową, z innego akwarium. Wszystko działało znakomicie. :-)
Ucieszyłam się jak mi napisałaś, że są grzałki z termostatem do 10 litrowych akwariów, ale problem leży gdzie indziej. Okazało się, że moja akwarium na narybek jest dużo mniejsze i ma zaledwie 5,7 litra (sprawdziłam to dokładnie, nawet nie wiedziałam że takie małe produkują, te 10 litrów okazały się moimi życzeniowymi fantazjami - glupio mi z tego powodu. Grzałka bez termostatu jet ryzykiem, bo można bojownika ugotować. Pan w sklepie tlumaczył mi, że bojowniki mozna spotkać nawet na polach ryżowych, w kanałach irygacyjnych bo dobrze znoszą plytką wodę.
Moje akwarium wygląda tak:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Natomiast rybka w sklepie wygladała mniej wiecej tak, dlatego pomyślałam że lepiej będzie miała u mnie.

Obrazek

Co nie zmienia oczywiście faktu, że u mnie też chyba nie ma najlepiej :-( Wyczytałam też, że musi mieć stałą temp od 22 do 32 stopni C. U mnie ma 23 dzięki jarzeniówce, co w dalszym ciągu nie zmienia faktu, że ... to jest za mały zbiorniczek (moje subiektywne zdanie jest takie). Jednak znam siebie i wkrótce rybka dostanie od Mikołaja nowe akwarium. W końcu Meg ma już DWA!!!! drapaki od Rufiego, bo prędzej sobie "od ust odejmę", żeby tylko wszyscy wokół byli zadowoleni, a już Ci którzy ze mną mieszkają to w szczególności ;-))
Awatar użytkownika
kosanna

Obrazek

Wiem, że pan Bojownik nie odwzajemnia moich uczuć, ale pożądam go straszliwie!

Obrazek

Mogę wpatrywać się w niego godzinami, tak pięknie pływa!

Obrazek

Już mi się trochę oczy zamykają ze zmęczenia.

Obrazek

Cały czas jestem w kontakcie wzrokowym. Jak sobie trochę odpocznę, to mi chyba nie ucieknie...
Awatar użytkownika
kosanna

Małgorzata pisze:Kocinka ma zajęcie, to chyba dobrze <mrgreen> Skoro rybce nic nie grozi, nie ma się czym przejmować.

Najbardziej mnie rozśmieszyło, że gasząc wszędzie światła, sądziłaś, iż Meg nie będzie widzieć rybki <rotfl> Zapomniałaś, że koty widzą w ciemnościach? ;-))
Faktycznie myślałam, że jak zgaszę światło to Meg nie będzie widziała. No cóż moja naiwność była w tym przypadku gigantyczna!
Zapomniałam o takim drobnym szczególe, że samo światło z latarni wpadające przez okno, całkowicie wystarczy żeby Meg widziała w nocy tak samo jak w słoneczny dzień, albo lepiej!
Chociaż w całkowitych ciemnościach koty nie widzą, bo oko widzi tylko wtedy jak dociera do niego światło, radzą sobie nadal dobrze, ale dzięki słuchowi i wibrysom.
A z tym widzeniem w ciemnościach to ciekawa sprawa, bo dużo się nauczyłam o widzeniu kotów obserwując Meg... obserwującą rybkę.
Ona nie widzi ostro i ma kłopoty z widzeniem czerwonego (przekonałam się, że to wszystko prawda co piszą o kocim widzeniu). Reaguje na ruch rybki, jak rybka się rusza to ona ją widzi. Jak Rybka gdzieś przycupnie przy roslince i znieruchomieje to Meg lata naokoło akwarium i probuje namierzyć ją wzrokiem, ale jej się to nie udaje. Ma wzrok zawieszony i wpatrzony w jakiś punkt, w którym wcale rybki nie ma! Tylko szczególnie w tym miejscu załamało się światło, albo listek drgnął od przeplywu wody w filtrze. Byłam szczerze zaskoczona i zdumiona tym odkryciem. Meg nie widzi też rybki gdy ona jest bardzo blisko, nieomal pod jej nosem. Nawiązuje kontakt wzrokowy, gdy rybka się porusza, wtedy bezbłędnie ją lokalizuje!
Glaski dla wszystkich forumowych kotów :kotek: :kotek: :kotek:
Awatar użytkownika
Danusia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Danusia »

Super foteczki ale mądra Kocinka , no ma przynajmniej fajne zajęcie tylko sobie patrzy , a jak by chciała bawić się kablami od TV albo dostać sie na siłę do rozdzielacza ze wszystkimi kablami podłączonymi w pokoju :-(
Mój TZ obudował juz wszystko co się da ale nasz kocurro jest bardzo pomysłowy zwłaszcza w nocy <lol>

:kotek: <zakochana>
Zablokowany